Комисията за енергийно и водно регулиране одобри днес новата цена на природния газ за страната. Тя е равна на 123,01 лв. за мегаватчас и представлява намаление спрямо октомври с цели 47%. За сравнение - рекордните стойности от лятото преминаваха цената от 340 лв. за мегаватчас. 

Намалението е по искане на "Булгаргаз" и цената, одобрена от КЕВР дори е с няколко стотинки по-ниска от предложената. Според "Булгаргаз" намалението е заради добрите оферти от организираните търгове и срива на цените на борсите в Европа. 

Поглед към борсите в Европа за доставка през ноември показва средна цена от около 130 евро за мегаватчас. България има изключително конкуретно предимство заради работата на интерконектора с Гърция, по която получаваме азерски газ на една от най-ниските цени в света. 

За срива на борсите огромно значение играят топлото време, пълните газохранилища и наводнението от втечнен газ в Европа. През декември се очаква леко поскъпване и в България. След нова година вероятно предстои нов скок, но засега всеки коментар по темата би бил просто спекулация.