Правителството отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да отпуши процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание, където бе обещано да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник".

Тя каза, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.

Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание. Той обаче обяви, че ще действа така, защото бе многократно обвиняван в национално предателство по темата.

"Важно е Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по Плана за възстановяване и устойчивост", коментира Бориславова.

Днес кворумът в парламента бе провален, защото ГЕРБ. ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха в залата.

От 15 часа ще се проведе заседание на парламентарната комисия по външна политика, където ще бъде изслушан министърът на външните работи Теодора Генчовска по темата за предложението на френското председателство. Генчовска е номинация на "Има такъв народ", а министерството ѝ още преди дни разпространи съобщение, според което европейската формула за Северна Македония е приемлива за България.

 
В същото време обаче именно от "Продължаваме промяната" настояват Генчовска да подпише двустранния протокол между двете държави, а от МВнР връщат топката в полето на парламента, позовавайки се на решение на Министерския съвет - че всичко по темата РСМ отивало в парламента. Депутати от управляващата коалиция коментираха, че подписът на Генчовска не се счита за "решение" и тя просто трябва да го положи, а в допълнение, влязоха в противоречие с премиера, посочвайки, че решението на МС представлява просто изпращане на всички документи по казуса в Народното събрание - но не и че НС изземва функциите на изпълнителната власт. Тоест - все пак зелена светлина трябва да дойде от МС, а не от парламента. Според запознати с двустранния протокол, той може да се счита за исторически напредък в заплетените отношения между Скопие и София.