Министър-председателят Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова пристигат в Брюксел в понеделник за среща със заместник-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович, съобщи днес Комисията.

Очевидната главна тема на разговора ще бъде идеята на Борисов Европейският съюз да финансира строителството на газов складово-разпределителен възел край Варна. Той я обяви, след като Русия се отказа от строителството на проекта за газопровод „Южен поток“ преди повече от месец.

Два дни след срещата с българската делегация Шефчович има насрочени посещение в Москва и среща с руския енергиен министър Александр Новак.

„За момента имаме нужда от повече информация за проекта“, каза по повод възела източник от Комисията пожелал анонимност. Според него не е изключено темата за варненския възел да  бъде засегната в разговорите Шефчович-Новак.

Дончев е представил идеята на Борисов в писмо до Комисията, която му е отговорила, каза Анна-Каиса Итконен, говорителка по въпросите на енергетиката.

„Хъб“-ът ще бъде на вниманието и на група на високо равнище, която страните ангажирани в „Южен поток“ – Австрия, България, Гърция, Италия, Словения, Унгария и Хърватия - и Европейската комисия създадоха миналия 9 декември след прекратяваването на проекта. Шефчович се надява първата дискусия по темата да е още този месец.

„Комисията признава, че България е особено уязвима що се отнася до сигурността на енергийните доставки“, каза Итконен. „Затова е жизнено важно бързо да се довършат вече започнатите газови и електрически инфраструктурни проекти и да се ускори развитието на проекти от общ интерес определяни като стратегически важни за България и за съседните ѝ страни“.

„В писмото си до българския заместник министър-председател вицепрезидентът Шефчович го увери в подкрепата си за обща стратегия за развитието на ключови диверсификационни и интерконекторни инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа, включително засилващи сигурността на доставките за България“, добави тя. „В този контекст Комисията също подкрепя създаването на регионални възли за втечнен газ. Такъв проект сега ще е предмет на дискусия в работната група на високо равнище“.  

Основен проблем пред евентуалния възел е откъде до него ще бъде доставян газ. Според Борисов той може да дойде от Русия, която чрез него да продава газ на ЕС, а не пряко на България, от Турция, където Русия възнамерява да пренасочи количествата предвидени за „Южен поток“, от Гърция, откъдето се предвижда да премине Трансадриатическият газопровод от Азербайджан през Турция до Италия и от собствени залежи на страната ни, за които се извършват проучвания в Черно море.

Борисов предложи възелът на бъде финансиран от инвестиционния план на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, регламентът за който трябва да бъде приет от европейските законодатели до юни. От него зависи кой и как ще подбира проектите за финансиране от плана. Юнкер предлага това да бъде група от независими експерти.

Планът предполага ЕС да осигури гаранции на частни и публични инвеститори, които биха инвестирали в съоръжението.