Българско правителство за пръв път падна след вот на недоверие, в понеделник очакваме оставката на премиера Кирил Петков, а след това - мандатната въртележка и вероятно нови избори. 

Какво се случи преди и по време на вота на недоверие? На този въпрос отговаря част от екипа, който отрази събитието тази седмица - от кулоарите на парламента, от пленарната зала, и от жълтите павета пред Народното събрание. Гости на Z-Каст са политическите репортери на Клуб Z Пламена Игнатова и Любен Обретенов.

"Този дебат, а и всичко друго, което се случи - свалянето на Никола Минчев, протестите, наистина легитимират "Продължаваме промяната" като истинска партия на промяната. В началото имаше съмнения - все пак хора, свързани с президента Румен Радев, какви са, що са... Вече очевидно те са промяна, след като толкова много вбесиха ДПС в последните 6 месеца, очевидно свършиха нещо", коментира Любо Обретенов.

И всеки трябва да е наясно, че "Има такъв народ" и президентът не са промяната, а "Възраждане" пък не са антисистемна партия - след като очевидно гласуват със системните политически сили, смята той.

"Финалът не е един вид хепи енд - защото страната оттук насетне ще бъде изправена пред един цивилизационен избор, който си мислехме всички, че вече сме направили - и то е про и анти-евроатлантически. Ако можем да говорим за някакви коалиции, те ще са по тази ос", отбеляза Плами Игнатова.

И още - ще има ли втори кабинет в това Народно събрание, добра идея ли е да се обединят "Продължаваме промяната" и "Демократична България" преди изборите, добър пример на политическа култура ли е обединението им с ГЕРБ и ДПС за темата "Македония"?

Чуйте в новия, 86-ти епизод на Z-Каст:

 

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.