Новината на деня е безспорна: Русия пропусна плащане по външния си дълг. Това събитие пазарите отбелязват като дефолт, макар Москва да не мисли така. Тя има парѝ. Но не може да ги ползва. Защото банките ѝ и резервите им са блокирани от международните санкции. Това е важна част от цената на агресията. Дефолтът е първият за Русия от 1918 г., когато болшевиките отказват да плащат дълговете от царската епоха.

 
Две години след началото на протестите главните партии, подкрепили "Мутри вън!" - "Продължаваме промяната" и БСП - отказаха да отидат при автора на този лозунг на консултации за нов кабинет в мандата на сегашния парламент. На поканата на президента Румен Радев се отзоваха ГЕРБ и ДПС, но от това едва ли ще има някаква полза. Самият Радев обяви сгъстен график за консултации, което се тълкува като желание по-скоро да приключи с "рулетката", да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.
 
 
Вече се чуват авторитетни  гласове да призовават за конституционна промяна, която да премахне института на служебното правителство, защото с него може да се злоупотребява. За пример е даден не друг, а Румен Радев.
 
 
Кирил Петков подаде формално оставка, а Слави Трифонов заведе срещу него съдебен иска за 50 000 лева, защото бил посочен от премиера в оставка като част от "мафията".
 
 
На международното поле Г-7 се събра на среща на върха в Германия, наложи нови санкции на Русия и обяви план от $600 милиарда, за да противостои на китайската международна инвестиционна инициатива "Един пояс, един път". Русия отговори с дъжд от ракетни удари по Украйна, а НАТО, подготвяйки се за започващата утре среща на върха в Мадрид, съобщи, че трансформира бойните групи по източния си фланг в бригади.
 
 
Руският президент Владимир Путин се отправя тази седмица на първата си международна обиколка след началото на войната си в Украйна. Тя се състои от Душанбе, Ашхабад, и Гродно.