Росен Христов - служебен министър на енергетиката, се яви в четвъртък на разпит в Националната следствена служба. Той е там в качеството си на свидетел по разследването на прокуратурата за спирането на газовите доставки от "Газпром експорт" и последвалите сделки с търговци за доставка до страната ни, съобщи бТВ. 

Сигналът бе изпратен от ГЕРБ още преди време. Партията твърди, че правителството "Петков" е купувало руски газ през "посредници" на 30% по-скъпа цена. Не става ясно обаче - спрямо коя друга цена. Доставките от "Газпром" бяха спрени едностранно от руската компания, след отказа на "Булгаргаз" да изпълни ултиматум за прекрояване на договора в частта му за начина на плащане. 

Днес Христов отказа да даде повече подробности по свидетелските си показания, за да не пречи на следствието. Все пак потвърди своите тези за престъпни деяния от предишното правителство. 

"Мен лично като министър и гражданин най-много ме притеснява нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури, въпреки високата цена", каза той днес. 

Христов и правителството на Гълъб Донев твърдят, че предишното ръководство на "Булгаргаз" е сключвало споразумения за доставка с избрани търговци и че не е провеждало открити конкурси. 

Христов направи и още един коментар - на искането на Бойко Борисов той да си подаде оставката. Сутринта лидерът на ГЕРБ бе гост в сутрешния блок на бТВ, където обяви, че партията му ще иска Христов да се оттегли. Причината - нападал политически предишните управляващи, а това не било работа на едно служебно правителство. 

"Той ме обвини, че правя някаква политическа атака. може би не е слушал внимателно. В моето изказване, освен факти за действията на "Булгаргаз" и икономическа оценка на тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу "Продължаваме промяната". Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на "Булгаргаз", обясни се Христов. 

Той не смята да подава оставка, защото не бил направил нищо укоримо.