На най-високо ниво в администрацията на САЩ е възникнало разногласие по въпроса дали да се притисне сега Украйна да търси дипломатически край на войната с Русия. Американски висш генерал настоявал, че е време за преговори, докато други съветници на президента Байдън отбелязали, че е твърде рано, предава "Ню Йорк Таймс".

Ген. Марк А. Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, изтъкнал, че украинците са постигнали приблизително толкова, колкото биха могли разумно да очакват на бойното поле преди началото на зимата и затова трябва да се опитат да затвърдят своите успехи на масата за преговори, заявили запознати източници пред вестника.

Други високопоставени служители се противопоставили на идеята, като посочили, че нито една от страните не е готова да преговаря и че всяка пауза в бойните действия само ще даде шанс на руския президент Владимир Путин да се прегрупира. Въпреки че съветниците на Байдън вярват, че войната вероятно ще бъде уредена чрез преговори, те стигнали до заключението, че моментът не е узрял и Съединените щати не бива да притискат украинците, докато са в подем.

Още в четвъртък Мили обяви в интервю за Си Би Ес, че е време украинците да "уловят момента".

"Какво крие бъдещето не е известно с никаква степен на сигурност, но смятам, че се откриват някои възможности за дипломатически решения", заяви той.

Белият дом обаче подчерта, че се дистанцира от всяко схващане, че притиска президента на Украйна Володимир Зеленски да отстъпи територия на руските нашественици.

"Съединените щати не оказват натиск върху Украйна", каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента, пред репортери в четвъртък. "Това, което правим, е да се консултираме като партньори и да показваме нашата подкрепа не само чрез публични изявления или морална подкрепа, но и чрез осезаема, физическа подкрепа от вида военна помощ, за която споменах по-рано".

В четвъртък Пентагонът обяви, че изпраща още 400 милиона долара военна помощ на Украйна. Сред доставяните оръжия ще бъдат първите мобилни системи за противовъздушна отбрана Avenger, осигурени от Съединените щати, както и ракети за системи за противовъздушна отбрана HAWK, минохвъргачки, артилерийски снаряди, гранатомети, екипировка за студено време и боеприпаси за HIMARS, които се оказаха много ефективни при отблъскването на руснаците.

Министерството на отбраната обаче отхвърли украинските искания за безпилотни самолети Grey Eagle MQ-1C, за които американски служители се опасяват, че могат да бъдат използвани за поразяване на цели на руска територия, рискувайки опасна ескалация на войната, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Пътуването на Съливан до Киев миналата седмица остави някои с впечатлението, че администрацията на Байдън призовава Зеленски поне да покаже желание за преговори. Но американски служители отрекоха. Вместо това те увериха, че в края на среща, фокусирана главно върху други въпроси, свързани с войната, Съливан предложил на Зеленски да помисли как би изглеждал "справедливият мир" - когато все пак настъпи времето за преговори.

Объркването бе изострено от двусмислените коментари на Байдън на пресконференция в сряда. Запитан дали смята, че Украйна вече разполага с необходимите лостове, за да започне преговори, президентът остави вратата отворена.

"Остава да се види дали ще бъде направена преценка дали Украйна е готова да направи компромис с Русия", каза той.

Притиснат по-късно дали предлага на Украйна да обмисли отказ от някои територии, Байдън бързо каза "не".

"Това зависи от украинците. Нищо за Украйна, без (мнението на) Украйна", каза той, повтаряйки официалната линия, че всяка резолюция трябва да бъде определена от Киев, а не от САЩ или Европа. "Знам едно нещо: няма да им казваме какво трябва да правят".

Някои настоящи и бивши служители твърдят, че нюансът в позицията на администрацията е загубен. Въпреки че в момента не настоява за преговори, администрацията иска да бъде подготвена за дипломация на по-късна дата, когато от нея би имало смисъл.

Според професора от Университета Джорджтаун Чарлз А. Купчан администрацията проверява дали има готовност за дипломация.

"Те искат да въведат възможността за дипломация, без да изглежда, че казват на украинците какво да правят. Това е подреждане на масата, но не е седене на масата."

Очевидното желание за провеждане на преговори в даден момент предизвика остри критики от някои експерти по външна политика, които твърдят, че би било грешка да се залага срещу способността на Украйна да спечели повече от територията си обратно от руските окупатори.

"Съединените щати и европейските партньори не трябва да предотвратят възможността, дори вероятността, за повече украински военни успехи, като настояват за прекратяване на огъня или като приемат, че е невъзможно Украйна, например, да освободи Донбас или дори Крим", обяви Даниел Фрид, бивш дипломат, сега - член на Атлантическия съвет.

Зеленски и неговите съветници повториха тази седмица, че Украйна многократно е предлагала възобновяване на мирните преговори с Русия и че такива преговори не могат да започнат, докато руските войски не се изтеглят и не върнат територията, която са завзели. Анализатори отбелязаха, че украинският лидер не е повторил по-ранни изявления, че преговорите изглежда не могат да започнат, докато Путин е начело на Русия.

Сред украинската общественост има огромна подкрепа за продължаване на военните действия срещу руските окупатори и всяко съобщение за провали на Русия е посрещано с изблик на обществен ентусиазъм.