“Още едно дете е пометено от поредния, вероятно пиян и дрогиран, шофьор. Детето се бори за живота си, в тежко състояние. А шофьорът не е помогнал. Избягал е. Какво още трябва да се случи, за да разберем, че трябва да спрем да се раняваме и убиваме на пътя? Какво още чакаме, за да спрем войната на пътя? Нейните жертви са колкото при един локален военен конфликт."

Това казва в свое изявление, публикувано на сайта на прокуратурата обвинител №1 Иван Гешев. Повод е катастрофата при казанлъшкото с. Бузовград, където водач под въздействие на метамфетамин и алкохол над 1,2 промила удари дете на колело и избяга.

"Прокуратурата на Република България още преди две години постави проблема пред Народното събрание. Предложихме и решения — отнемане на моторните превозни средства, управлявани от пияни или дрогирани шофьори. Предложихме и да се прецизират престъпните състави за умишлено причиняване на смърт и телесни повреди от такива извършители. Има и редица други възможни решения. Настояваме и ще продължим да настояваме като институция за реакция на държавата и законодателни промени", пише Гешев.

(Всъщност отнемането среща сериозни аргументи за противоконституционност - да не говорим за случаите, при които колата не е на лицето, което я управлява.

Завишените наказания, които той предложи още след случая с Милен Цветков пък предвиждаха доживотен затвор, ако водачът е употребил наркотици, алкохол над 1,2, превишил е с много позволената скорост или е неправоспособен, б.р. на Клуб Z).

"Явно смъртта по пътищата на България не е приоритет. Важно беше в рамките на дни да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. Защото може би сме единствената страна в ЕС , в която няма организирана престъпност - пише още Гешев (спецсъдът и прокуратурата никога не са били компетентни да разследват или издават присъди за ПТП, б.р. на Клуб Z).

Това бързане, което вероятно ще е от полза на престъпността, е обяснимо.

Но е необяснимо, че не се бърза, когато всекидневно по пътищата ни умират хора. Не само политиците и институциите, но и всички ние като общество трябва да сме активни. Защото всеки живот е безценен, а вече с години необходимото не се прави. Това е животът на всеки един от нас, на близките ни, на децата ни”, казва още главният прокурор.

Ето и цялото изявление: