По-рано през деня, докато даваше една от своите типични пресконференции без възможност за въпроси и по целия политико-културен-икономически конспект, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да коментира намаляването на българския дял от финансирането по плана за възстановяване и устойчивост. Страната ни ще получи с около милиард лева по-малко (заради малко по-доброто представяне на икономиката ни в пандемията от очакваното, б.р.). В опит да припише някаква вина за това на правителството "Петков", Борисов обяви, че "се губят милиарди от некадърност, от безотговорност". 

Напълно очаквано - отговорът на Министерството на финансите не закъсня. 

"Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост", започват от ведомството на Асен Василев. 

След което припомнят, че именно в подписаната от Борисов рамка бе заложено общото решение 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Сега просто имаме изчистените данни.

"България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки", продължават обяснението си до лидера на ГЕРБ от министерството. 

От МФ припомнят също, че 22 държави получиха намаляване на сумите и по плана, като на 7 от тях то е много по-голямо от това на България.