Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде поредния си брифинг в стил монолог, в който разкритикува управляващите и изтъкна огромните, според него, предимства на неговата партия.

Ето някои от най-важните послания на Борисов:

 - ГЕРБ не е в изолация, защото печели изборите в Нова Загора и още няколко села;

- Когато има репресия срещу ГЕРБ, се задейства законът на Нютон - равно по сила обратно действие (Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие);

- Борисов е печелил толкова много избори, че отдавна е задоволил егото си и сега стои начело на партията, само за да показва на управляващите къде грешат;

- Според високопоставен приятел на Борисов от САЩ, ГЕРБ остава в историята като опозицията, която управлява;

- Асен Василев не търси депутати от ГЕРБ за подкрепа, защото знае, че в ГЕРБ корупция няма. А депутатие в парламента се купували дори с биткойни.

Според Борисов на частичните местни избори, които се проведоха в последните дни в различни населени места, "пред очите на цялата ни демократична общественст, полицията масово репресира, за да каже, че не трябва да се гласува за ГЕРБ".

"Буквално провалиха плана за възстановяване. Помните ли кога Урсула фон дер Лайен отиде и даде авансите за Гърция, Румъния, Хърватия? Възстановяват икономиката си. През това време ние слушахме хвалебствия за българското правителство", каза Борисов.

Той допълни, че ЕК е намалила общата сума на безвъзмездните средства за България с 578 млн. евро (което няма общо с правителството, б.р.).

"По трънския курс над 1 млрд. и 200-300 млн. лв. загуба, вследствие на Промяната", изчисли Борисов.

И допълни, че тези пари ще отидат при 6 други икономики. Което е доста странно твърдение, защото този милиард корекция надолу означава, че българската икономика се е справила по-добре от очакваното по време на пандемията и няма нужда от него.

За сметка на това тези страни, които ще получат повече, са отбелязали драматични спадове в стопанския си живот. Освен това много държави в Европа получиха намаляване на парите, като най-тежко това е при Франция, Белгия и Унгария. 

"Сега губите милиарди и това ви се струва нормално. Губят се милиарди от некадърност и безотговорност. Продължаваме да губим готовите пари. Наслагали са ги по разни проектчета техни. Българинът дори няма да усети нещо от плана за възстановяване. Да губиш милиарди  - е, случва се", каза Борисов, цитирайки обяснението на управляващите за тези пари.

И допълни:

"Г-жа Нинова отиде да се снима с цените за хляба. Реколтата ни е прекрасна. От само себе си би трябвало да падне цената на хляба заради новата реколта."

Според Борисов и 25 ст. намаление за литър бензин е подигравка, защото "те крадат по 1,20".

Това е новата теза на ГЕРБ по отношение на "Лукойл" - според партията, правителството позволява на компанията да прибира огромна разлика между цената на суровия руски петрол и цената на рафинирания продукт у нас.

(Борисов напомпва малко "сметките" и добавя 20 стотинки повече другите си колеги. Другите му колеги и той обаче бяха хората, които толерираха в продължение на 12 години практически монопол на "Лукойл" на пазара на горива, позволиха на фирмата да запази контрол над данъчните складове и централния тръбопровод, не потърсиха  възможност да съберат данък печалба, а след като бившият шеф на "Лукойл" Валентин Златев бе освободен от руските собственици, правителството на Борисов побърза да му даде разрешение за играч на газовия пазар, б.р.).

"Корумпират депутати, купуват по 10 хил. гласа на ден по апараменти, по лаборатории. Това става пред очите на умните и красивите.

По най-важните им външнополитически теми опозицията им свърши работата. Днес се надявам, че ще се вземе решение в Македония. Но този път го проправи опозиията в България. И всички наши евроатлантически партньори го знаят", убеден е Борисов.

Според него съдебната реформа на управляващите се е свела до това да сложат Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ (Рашков е само намерение, още не е "слаган" никъде, б.р.). "Само да им намерят постове", продължи обаче лидерът на ГЕРБ по темата.

"Трябваше да излезат хора от управлението, за да разберем как се водят тези процеси", коментира още Борисов, визирайки разказите "от кухнята" на хората на Слави Трифонов.

Той разказа, че му се обадил негов високопоставен приятел от САЩ и му казал, че ГЕРБ ще остане в историята "като опозицията, кото управлява".

"За оръжията за Украйна, за Македония, за бюджета - ние им го спасихме", изтъкна Борисов.

Той допълни, че е доволен, защото сега вече София не се възприема като тъмен балкански субект, а такъв за Европа е Скопие след протестите там от последните дни.

Борисов призова управляващите да пуснат нашите въглищни централи, защото това вече са направили Германия и Франция. И да печелят пари от износ, с които да вдигат пенсиите. А след една година, ако се промени ситуацията, да ги спрат.

(Припомняме, че въглищните централи у нас работят на максимум и дори комплексът "Марица изток" за първи път в историята си ще изнася въглища извън страната, б.р.).

"Те знаят, че в ГЕРБ корупция няма, няма кой да се поддаде."

Така Борисов отговори на въпрос възможно ли е депутати от ГЕРБ да подкрепят правителство на Асен Василев. Въпреки че вчера коалиционният партньор на Борисов - лидерът на СДС Румен Христов, даде да се разбере в интервю за БНТ, че е бил търсен от ПП за подкрепа. Иначе до лидера на ГЕРБ от кулоарите достигали слухове - че от ПП предлагали биткойни срещу депутатска подкрепа.

Борисов заяви и, че помощта от 50 лв., която ГЕРБ отпусна на пенсионерите по време на пандемията точно преди изборите, и която после стана 60 лв. и в момента е част от пенсиите, не е счупила пенсионния модел, каквито критики имаше.

"50 лв. не счупваха модела. Това бяха парите, които държавата беше събрала, мазнинка, точно за такива тежки моменти - Асен Василев и Кирил Петков да харчат и преди тях служебните правителства.

Бяхме казали, че те важат до края на COVID кризата. Логиката ми беше, че този с 1000 лв. и този 300 лв. еднакво харчат."

(Ако парите за добавките са били мазнинка, нямаше причина да се калкулират в дефицита, който се захранва с дълг. Борисов никога не оставяше излишъците в единната сметка и винаги ги харчеше накрая на годината с министерски постановления без санкцията на парламента, б.р.). 
 
Особено необяснимо е и твърдението на Борисов, че само Асен Василев и Кирил Петков харчели. Неговата партия бе тази, която предложи огромни нови разходи в бюджета и тази, която заедно с партиите от новото мнозинство успя да напомпа бюджета с близо милиард лева разходи. 
 

Така Борисов обясни защо е отпуснал на всички пенсионери еднаква сума. 

"Аз диван нямам. Ако му харесва (на Кирил Петков - б.р.), ще купим едно диванче тука, ще седим двамата с него и ще оставим другите да управляват.

Аз съм толкова години бил на всякакви постове, изборни при това, с чудовищно мнозинство печелени. Моето его и тщеславие отдавна са напълно задоволени.

Аз ако стоя тука, е за да мога да обясня какво продължават да грешат. И там, където можахме да спасим през бюджета - спасихме."

Това каза Борисов по повод призивите да се оттегли от лидерския пост в партията.

"Те нямат програма. Година и половина ги чакаме да покажат програмата. Задавате ми хипотетични въпроси, защото тук е хладно, приятно и нямате какво да правите."

Така Борисов отговори на въпрос - дали е възможно все пак правителството на Асен Василев да бъде подкрепено и от ГЕРБ.