Повторен избор на Никола Минчев за председател на Народното събрание, избор на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и приемане на антикорупционното законодателство; създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор; закон за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения; закриване на създадената при управлението на последния кабинет "Борисов" Държавна петролна компания.

Това е малка част от законодателната управленска програма, по която от дни работят "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и БСП и която смятат да оповестят в опит да намерят парламентарна подкрепа. Тя е разписана със срок юли 2022 г. - януари 2023 г., като за всяка една законодателна инициатива е посочен срок. Шестмесечен е и хоризонтът, който Кирил Петков и Асен Василев разписаха за евентуалното ново правителство, за което търсят още шест депутатски гласа.

Всички тези гореизброени неща не са новост, а бяха залегнали и в сегашните законодателни обещания на правителството в оставка - и в четворен, а вече и в тристранен формат.

Според черновата, с която Клуб Z разполага, се предвижда още преминаване на Изпълнителна агенция по горите към Министерски съвет заедно с всички горски стопанства и създаване на държавна агенция по управление на горите - обещание, превърнало се в ябълка на раздора между левицата и депутата от ПП и бивш шеф на агенцията по горите Александър Дунчев. Реформата в сектора забуксува на ниво проект, препредаван между парламента и земеделското министерство, попаднало в управленската квота на БСП.

В законодателната програма се предвижда още преминаване и на агенцията по храните (БАБХ) под шапката на МС, както и изваждане на службата по пожарна безопасност от МВР, като се предвижда и оптимизация в минисерството - за да се приведе в съответствие с данните от преброяването на населението, което не е ясно реални съкръщения ли означава.

Записан е избор на "независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи" - КЗК, БНБ, КФН. В това число и вече миналата в парламента на едно четене промяна в мандата на членовете на КЗК от 7 на 5 г., което дава възможност да се освободи сегашният състав. И за трите институции е предвидено номинации да правят ПП, ДБ и БСП. "Квоти" на опозицията не са дадени. Партньорите са се разбрали и за вдигане на прага за регистрация по ДДС - старо искане на ДБ.

В програмата са описани и част от прословутите вече над 20 закона, които трябва да бъдат приети, за да усвои България средствата по плана за възстановяване и устойчивост, като на първо място е поставено изменение в Закона за обществените поръчки. Предвижда се "намаляване използването на договарянето на обществени поръчки (без обявление) и на поръчките само с една оферта, ограничаване преразпределянето на задачи от "вътрешни" поръчки" - т.е. търговете, които сега генерират висок корупционен риск като "уредени" предварително за "правилния" изпълнител.

Пак сред законите за усвояване на средствата от ЕС е записано и либерализация на пазара на едро на електроенергия, реформиране на балансиращ пазар на електроенергия, прецизиране на уредбата на "енергийна бедност", подобряване на енергийна ефективност и др.

Описани са и промени, насочени към премахване пречките пред инсталирането и свързването към мрежата на съоръжения за енергия от възобновяеми източници, както и "специфична регулаторна и подкрепяща рамка за изграждането, свързването и експлоатацията на съоръжения за съхранение на електроенергия", като тук не става ясно дали се визират т.нар. "батерии на Асен Василев". 

Законодателни изменения се предвиждат и по отношение на сектор "Здравеопазване", но от описанието не става ясно възприета ли е идеята на левицата болниците да не са търговски дружества. В сектор "Транспорт" пък се предвижда Изпълнителна агенция "Морска администрация" от София да се премести във Варна, както и промяна на седалището на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" от София - в Бургас.

По отношение на сектор "Отбрана" партньорите все още не са се разбрали - заради настояването на ДБ за по-голям процент от БВП за модернизация.

Старо, но златно

По думите на министъра на иновациите в оставка Даниел Лорер (ПП) от вчера - програмата не предвижда кой знае какви изненади. И това е факт. Разписани са вече известните ни обещания като изграждане на нови ядрени мощности, дострояване на магистралите, в т.ч. "Струма", за която спореха вицепремиерите Борислав Сандов (ДБ) и Гроздан Караджов ("Има такъв народ"), както и тунелът под Петрохан, обещаните вече 5 моста над Дунав и др . Остава и амбицията за приемане на еврото през 2024 г., както и парламентът да подмени своята квота във Висшия съдебен съвет.

Записано е и да има безплатни учебници за учениците, но при постепенно въвеждане от догодина.

Лидерката на левицата Корнелия Нинова коментира днес, че в партията й харесват програмата, но ще имат някои допълнителни социални искания, като безплатните лекарства за деца до 14 г., например - стара идея на социалистите.

"Радваме се, например, че е прието нашето предложение за безплатни учебници от 1 до 12 клас. Имаме някои предложения за корекции по икономическата политика и финанси. Не е отразен първоначалния ни разговор за въвеждане на патентен данък за микро- и малки предприятия, което много ще подпомогне малките и средните предприятия в българската икономика. Имаме допълнителни предложения като това да влезе в законодателната програма Законопроектът за колективните искове, където предвиждаме да бъдат защитени българските граждани чрез въвеждане на колективен иск, иначе хората нямат пари поотделно да си плащат таксите и да наемат адвокати", коментира Нинова.

Говори се още за дияверсификация на газовите доставки, в т.ч. при подписването на дългосрочни договори, осигуряване на
дългосрочни договори за електроенергия на поне 80% от потреблението в страната, както и две тарифи за ток и парно. Първата да покрива базово потребление, на по-ниска цена. Предвижда се още подпомагане на домакинства чрез създаване на национална схема за финансиране на енергията от възобновяеми източници за поне 10 000 домакинства. 

Предвижда се още намаляване на нотариалните такси с 25%.

По отношение на здравеопазването е разписано и въвеждане в експлоатация на първа от шест въздушни линейки и определяне на локациите на десет центъра за спешна помощ при инсулти.

В програмата е разписано още включване в обхвата на Закона за радиото и телевизията на "онлайн медиите и социалните мрежи, персонална солидарна отговорност наавторите и издателите за съдържанието, блокиране на медии при липса на верни данни в Публичния регистър на медиите, публикуване на месечни отчети".