Граждани и таксита блокираха днес столичния булевард „Черни Връх“ на мястото, където снощи се случи тежка катастрофа, отнела живота на 2 млади момичета.

Първо, в ранния следобед жълти коли преградиха оживения булевард - наблизо са хотел "Хемус", мол "Парк център" и др.

При инцидента вчера пострада и таксиметров шофьор.

Снимка бТВ

 

Исканията им са за законови промени и по-строг контрол на пътя. Те се заканиха на още протести, ако не бъдат взети адекватни мерки.

„Да подкрепим колегата и един път завинаги да спрат тези безобразия по улиците. Повечето колеги мислим, че и този господин снощи ще се измъкне, както и този, който затри Милен Цветков. Стига с тези наркотици и безобразия по улиците“, каза таксиметровият шофьор Георги Яшов, цитиран от бТВ.

Както бе обявено - на мястото от 18:30 ч се състоя и спонтанен протест на граждани.

Снимки БТА

В неговите рамки движението на булевардите също бе спряно за известно време.

[[nid:129679]]
 
Според бТВ вероятно след тежката катастрофа снощи шофьорът Георги Семерджиев е употребил наркотични вещества отново.

Това обаче ще се установява от тестове.

Само 3 дни преди катастрофата бившият футболист заредил гориво на 20-и км АМ „Тракия“ и избягал без да плати. През 2013 г. и 2014 г. пък са образувани досъдебни производства срещу него за шофиране без книжка, но прокуратурата ги е прекратила.

Семерджиев има повече от 50 нарушения на пътя. Бившият футболист е с богато криминално минало, излежал е присъда, задържан е за разпространение на наркотици. Както и Клуб Z писа - днес трябвало да се яви на поредно заседание в съда, защото е подсъдим за нанесена телесна повреда.

Министър Бойко Рашков също коментира от НС случая. като настоя това, което сега го има в НК - съд, ако повторно бъдеш хванат без книжка, да не води до "символични" наказания, а да се лежи ефективно:

„По отношение на лица, които нямат шофьорски книжки, залавят ги един път и им се налага административно наказание, и след това, ако ги заловят втори, трети път, им се налага символично наказание - може би там трябва да се помисли - дали при подобни рецидивни действия, не трябва да се завиши наказанието, включително да се стигне до ефективно осъждане, тъй като до момента такива случаи се броят на пръсти, може би“, коментира Рашков, цитиран от БТА.

Вътрешният министър обясни, че специално за големите градове е създадена по-различна организация на работа на патрулните полицаи. Те, вместо да стоят в колите си, ще патрулират из улиците, за да „наблюдават на живо обществения ред, за да може, където някой си позволи да го наруши, да вземат отношение“, добави той, като уточни, че новият тип на работа ще се отнася за патрулите в светлата част на денонощието. Според Рашков, където територията на града не може да се покрие с „жива сила“, ще трябва да влезе в употреба техника, включително видеонаблюдение.

"Споделям мнението, че не можем да вървим само по пътя на повишаване на наказанията в Наказателния кодекс, защото това не може да бъде истинско решение", посочи Рашков и добави, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на профилактиката и своевременното реагиране.

Точно в обратната посока бяха предложенията на Иван Гешев от май, 2020 г. - след смъртта на Милен Цветков. Главният прокурор предлагаше НК да включва дори доживотен затвор при причинена смърт на пътя, ако водачът е бил под въздействие на висок промил алкохол или на наркотици.

По-рано днес и премиерът в оставка Кирил Петков коментира катастрофата в социалните мрежи. По думите му трябва да се сложи край на порочния модел, при който законите за някои са само формалност, а двойните стандарти - обичайни.