Точно на ръба – с 8 гласа и с Вероника Имова (политическа квота - ГЕРБ), която буквално „дотича“, за да е осмият глас, Съдийската колегия на ВСС избра Петър Узунов за нов шеф на Окръжен съд-Благоевград. Така братът на Димитър Узунов - представляващ предишния състав на ВСС и сочен за "човека на Бойко"*, ще управлява конфликтния съд, в чийто район са най-горещите  точки от Югозапада - Банско, границите с Гърция и РСМ, туристически центрове като Сандански и пр.

За самия съдия Петър Узунов са изписани – на жаргон казано – кофи с мастило. Включително и в последните дни.

В съда в Благоедград постоянно има сблъсъци – той се управлява 2 мандата от Катя Бельова, сега тя отново управлява като и.д., но пък на две процедури за избор на нов шеф се появиха... 0 желащи. Това не пречи на общото събрание, което е трябвало да излъчи Узунов, да го похвалят и Бельова, и двете й заместнички, като едната дори казала, че се очаква съдия Петър Узунов умело "да разрешава всички препятствия пред нас"...

Днес по време на дискусията стана ясно още, че там има съдия командирован от 7 години, както и има командирован в ОС-Благоевград да правораздава съдия от... съвсем друг съдебен окръг – от Дупница (Кюстендилско). При положение, че към момента имало 5 молби на желаещи от техния регион да ги командироват в окръжния съд.

Това обаче не смути Узунов, който на въпросите на двете опозиционерки от съвета - Атанаска Дишева и Олга Керелска, каза, че това в Софийския апелативен район се решава от... шефката на апелативния съд в София Даниела Дончева. Което си е така - а дали е морално и правилно е съвсем друга тема.

Днес само Керелска и Дишева настояха, че Узунов е повече от доверено лице на съдебната номенклатура в лицето на досегашното ръководство и се е ползвал с фактическа и неясно голяма власт.

Членовете на монолитното мнозинство упорито се съпротивяваха дали може да се нарече, че съдията е "доверен човек", нищо че на него е връчено да "джурка" случайното разпределение на делата, шеф е на етичната комисия на съдиите в Пиринско, дори обучава младшите съдии и стажантите...

Като цяло, в подкрепа на Узунов се изказаха първо двама от членовете на ВСС, които задават посоките на мнозинството - председателят на ВАС Георги Чолаков и представляващият Боян Магдалинчев.

Дори по повод това - че съдията върши всички най-важи работи тази институция, Магдалинчев формулира забележителното съждение, че "това - да се ползваш с доверието на някои хора съдии, не означава, че сте непременно близки".

Факти около съда в Пиринско

Освен с небезизвестния брат - който навремето бе заподозрян от Лозан Панов че е пратил на Бойко Борисов прословутото съобщение с ne go priehme**, регионът е известен и с това, че в Окръжния съд правораздават Петър Узунов и жена му. На въпрос по повода днес той се зарече, че "ако стана председател, кариерното развитие на жена ми спира!"

На уточнение поискано от Дишева - в качеството на мъж ли ще постъпи така и как точно гарантира, че тя няма да желае да се издига, той доуточни, че имал педвид, че няма да я прави свой зам.председател (има си хас!, б.а.).

Интересно е и общото събрание, което е подкрепило Узунов – за да се спази промененият закон, който даде по-голяма власт на общите събрания. Според протокола (той може да бъде видян тук - струва си да се прочете заради "изобилието" на смели собствени и неконформистки мнения, б.а.). е продължило точно 49 минути.

От 20 съдии по щат в ОС-Благоевград в общото събрание са участвали точно на ръба - 11. От тях двама са Узунов и жена му Надя Узунова. Така за него са гласували всичките 9 без тях двамата (за втори път - има си хас!).

Самият съдия спокойно обясни, че сред отсъстващите имало командировки, отпуски, болнични и "само 4-5 човека" не дошли без извинителни причини. 

Даниела Марчева (квота на БСП) и Георги Чолаков го защитиха със забележителния аргумент: че характерът на хората в региона бил такъв - че ако някой имал нещо против, той по-скоро щял да дойде и да изрази мнението си срещу кандидата.

Георги Чолаков сложи рамо, че де юре законът е бил спазен - присъствали са повече от половината членове на съда и са гласували положително повече от половината от присъстващите - факт.

Само че накрая в протокола е записано, че "от присъстващите 18 човека всички гласуваха в подкрепа на кандидатурата".

Ама нали бяха 9?

Оказва се, че са били поканени на събранието и председателите на долните инстации - пък тяхна работа си било, че дошли само двама - на Районен съд Благоевград и РС-Сандаснски. А те пък се оказали поддръжници на Узунов.

Подкрепа явно е гласувана и от присъстващите командировани съдии - нищо че те, точно заради статуса си, че с един "подпис на шефа може да те върнат на село" във всеки един момент, изрично според текста на ЗСВ нямат право да гласуват. Точно както и председателите на районни съдилища.

Узунов допусна и друг сериозен гаф - на въпрос на Олга Керелска има ли изрична препоръка от Испектората от ВСС - да не правораздават заедно с жена му, той каза, че не знае за такава. А по думите на Керелска има такава - и тя е от 2015 г. 

Олга Керелска се зачуди още - дали въпросното общо събрание не е било само с цел да се създаде "впечатление за масовост" на подкрепата:

"Няма как да са го подкрепили 18 съдии, при положение че присъстват 11, от които един е кандитатът и жена му", заключи тя.

Но нейният глас и този на Атанаска Дишева си останаха единствените два против.

Както обикновено, към единомислените пратеници в Съвета от ГЕРБ (Боян Магдалинчев, Вероника Имова) и от БСП (Даниела Марчева) се присъединиха тези от "Атака" (Боян Новански) и ДПС (Стефан Гроздев).

Боян Магдалинчев закова пирон в дискусията с думите, че ще го подкрепи, защото е с дългогодишен стаж и му направил впечатление „начинът по който вижда проблемите“.

Изборът стана успешен благодарение само на това, че Данила Марчева се появи, макар и със закъснение - в 10 ч. Иначе нямаше да има избор, тъй като нямаше да се осигурени според променения от 2016 г. закон - 8 гласа за назначение. Както казахме - освен включването на Марчева, ключово бе и дотичванто на някъде зачезнала Вероника Имова - така при 7:2 Чолаков повтори гласуването. И изборът се оказа успешен.

За втория избор за деня - за съда в Козлодуй вече... бе излязъл Боян Магдалинчев.

---

* - в публикуваните от "Биволъ" аудиозаписи на разговори на т.нар. Две каки или Яневагейт, тогавашната председателка на СГС Владимира Янева обяснява, че "нали знаеш, че Митко Узунов е неговият човек (на Борисов, б.р.) в съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря". Оттогава етикетът "човекът на Бойко" за Узунов е използван десетки пъти - като, разбира се, няма нищо позорящо или обидно да си "човек на Бойко".

** - скандалът, при който навремето Лозан Панов показа явно по прогрешка препратено му съобщение до тогавашния премиер Борисов - че някой от ВСС информира лидера на ГЕРБ в реално време какво се случва в Съвета. Авторът на съобщенията така и не бе установен, тъй като Димитър Узунов показа справка само от СМС-ите си - не и от чатовете чрез различните приложения.