Както след всяка голяма трагедия, предизвикана от пиян или дрогиран водач, и след тази пред хотел "Хемус" обществото жужи, недоволства, търси виновника... Задължително е да се каже, че Георги Семерджиев не е само извършител - той е резултат. От една система, която за над 15 години шофиране не е намерила начин да се "справи" с този човек, който видимо няма място зад волана, а май и въобще сред обществото. Но последното ще реши съдът - обикновно практиката е, че когато "се обърне каруцата", такива го отнасят, и то показно.

После обичайно всичко утихва, всеки продължава "далаверката" от позицията, на която е, и така - до следващия (за съжаление!) път.

Този път обаче - в светлината на отношенията между прокуратурата и изпълнителната власт, държавното обвинение и МВР си разменят взаимно тежки обвинения кой е по-виновен за случая "Семерджиев". 

Прокуратурата образува досъдебно производство да търси кои служители са упражнявали "чадър" над безумния джигит, който от години управлява дрогиран, без книжка, с фалшиви номера и т.н. Едва ли има съмнение, че такива е имало и че много пъти е минавал "метър" по някакъв необясним начин.

Клуб Z пък разказа за постановление на младши прокурор, с което отказва да му образува дело преди години, защото той - макар да знаел, че управлява без книжка, не осъзнавал, че нарушава закона и е за затвор... И всичко това - защото МВР не му е връчило наказателното постановление присъствено.

Ето още няколко интересни примера - макар и за други водачи, които оставяме без коментар:

По бул. "Васил Левски" в столицата

На 28 ноември 2021 г. към 22:40 ч водачката И. Г. е спряна, докато управлявала "Порше Кайен" на "пъпа" на София по бул. "Васил Левски" и Графа.

На полицаите им направило впечатление, че джипът на дамата "леко криволичи" - както е отразено и в документите. Пробата с дрегер се оказала положителна, шофьорката била съпроводна от КАТ до "Св. Анна", където кръвната ѝ проба показала 2,40 промила (защо ли е криволичела?!, б.р.).

Въпреки това прокурор от СРП прекратява производството, т. е. - отказва да обвинява дамата с поршето кайен, като постановява, че :

"Обвинителната теза по отношение на Г. се явява необоснована и несъстоятелна."

Ама как така - нали 2,40 на кръвно изследване?!

Прокурорът приема на база показанията на две приятелки на И. Г. - че трите били в заведение наблизо, "поръчали и консумирали безалкохолни напитки", когато към тях се присъединил непознат мъж, Същият този човeк донесъл "тъмна бутилка с неизвестно съдържание".

Той правил на лековерните дами компания в продължение на 40-50 минути... 

"... и на няколко пъти ги почерпил с питието от бутилката, без обаче да даде информация за вида, произхода и съдържанието му".

Сигурно няма да повярвате, но след това водачката се почувствала зле и си тръгнала първа. Чак след нея си тръгнали и приятелките - с подобни симптоми.

Те потвърдили, че тя им казала, че вече в колата ѝ прилошало много, добросъвестно решила, че не може да шофира, но пък...

... за зла беда била спряна от патрула на КАТ точно, "докато търсела възможност да спре на безопасно място, така че да не пречи на останалите участници в движението".

На базата на това - въпреки съществуващите дрегер и проба от кръвно изследване прокурорът приема, че няма доказателства, че е седнала зад волана "знаейки, респективно съзнавайки, че непосредствено преди това действително е употребила алкохол".

Повтаряме - дамата с "Поршето Кайен" е употребила от непознатия мъж и от неговата тъмна бутилка с неизвестно съдържание до степен, че да ѝ покаже - 2,40!

Прокурорското постановление за прекратяване описва историята с непознатия и неговата "тъмна бутилка".

Да добавим, че се касае за столична адвокатка - родена 1983 г.

1,64 промила в "Младост"

Датата е 28 февруари тази година, призори в 5:35 ч - патрул спира в жк "Младост" Р. Д., който шофира "Мерцедес".

Той отказва изследване с дрегер и вследствие на връчения му от полицаите талон за изследване отива в "Св. Анна" (бившата Окръжна болница), където по надлежен ред - с кръвен тест му установяват алкохол 1,64. Т.е. - според Наказателния кодекс, вече е за съд, а не за акт по Закона за движение по пътищата.

От районното пращат досъдебното производтво на прокурор в СРП.

Мъжът вади "стара като света" версия: бил с приятелката си призори, когато се разстроил, защото заговорили за покойния му баща. Жулнал някакво неуточнено количество уиски... И всичко това ставало около 5:20 ч. Точно тогава обаче на нея ѝ станало лошо и понеже на намерили друг транспорт - тръгнал да я кара към болница... От притеснение отказал да "духа" на дрегер - да не би да му покаже.

В кръвното изследване вече е отразено, че пил 50 мл уиски доста по-рано - към 1:20 ч. И въпреки това показало забележителните 1,64 на хиляда.

Може би в пристъп на човещина младши прокурорът постановява, че "при така установената фактическа обстановка и с оглед събрания доказателствен материал" досъдебното производство срещу Д... следва да бъде прекратено. Причината, че - въпреки наличието на резултат от кръвен тест, който обикновено е неопровержимо доказателство в този тип дела, "обвинението не е доказано по безспорен начин".

А това е така, защото е налице "пропуск по отношение на веригата на доказване" - той е, че полицаите, след като Д. отказал изследване с дрегер, са му връчили талон за изследване, не са го завели лично в "Св. Анна", а той е бил освободен сам да ходи. Въпреки че човекът се явил и е дал кръв, която показала горепосочения резултат, прокурорът постановява:

"... Налице е основателно съмнение относно това - каква е била концентрацията на алкохол в кръвта на обвиняемия към момента на спиране на автомобила от служителите на реда, както и кога е формирана установената в химическо изследване концентрация от 1,64 промила."

Просто казано - прокурорът казва, че човекът може пък да е пил, след като полицаите са го пратили да отиде на изследване в "Св. Анна". Нищо че самият обвинаем не твърди такова нещо. На база на това правно съждение делото е прекратено с отказ.

Иначе конкретно този водач е роден 1987 г., наказван е многократно - за скорост, паркиране, липса на технически преглед, документни нередности.

Разполагаме и с трето постановление - от Горна Оряховица, където пък прокурорът, освен че прекратява производството, разпорежда изрично... да се унищожи пробата от алкотеста.

Иначе именно днес Софийска районна прокуратура се похвали, че е образувала над 400 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотици за първото шестмесечие на годината.

В справката обаче не се казва колко са прекратени, колко са отказите от образуване и - примерно - с какви мотиви.

Иначе четем, че са внесени 283 обвинителни акта и са осъдени 350 лица. 

Свое съобщение днес разпространи и МВР - в него обаче броят на установените дрогирани и с алкохол над 1.2 за същия период е друг: "469 случая за шофиране след употреба на алкохол над 1.2 промила и/или наркотични вещества е констатирала Пътна полиция – СДВР от началото на годината да края на юни".

"В пътна полиция има получени прокурорски постановления, в които въпреки констатирано наличие на алкохол в кръвта с над 1.2 промила с кръвно изследване, се указва от прокурора да се вземе административно отношение спрямо водача. Това противоречи на правните норми и съответният водач остава ненаказан, макар че е констатирана неговата вина по съответния законов ред.

Видно от статистиката на Пътна полиция - СДВР има съществени разминавания на случаите, установени от служителите на МВР...", казва се още в него.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

Над 400 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотици са образувани от началото на година в Софийска районна прокуратура

435 са новообразуваните досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотици от началото на годината до края на юни в Софийска районна прокуратура (СРП).  За сравнение от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. новообразуваните досъдебни производства за престъпления по чл. 343 Б са 360, от което може да се направи извод, че тази година има ръст на тези деяния.

Повече са и внесените обвинителни актове за първото шестмесечие за тази година в сравнение с миналата. За 2022 г. са внесени 283 обвинителни акта спрямо лица, шофирали в нетрезво състояние, докато за първото шестмесечие за 2021 г. са 192.

От началото на 2022 г. до 30.06.2022 г. по обвинение на СРП са осъдени 350 лица за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. 324 обвиняеми са лишени от право да управляват МПС за определен срок, а на част от осъдените лица са наложени и глоби в размер на 28 910 лева.

А това гласи съобщението на МВР пресцентъра:

469 случая за шофиране след употреба на алкохол над 1.2 промила и/или наркотични вещества е констатирала Пътна полиция – СДВР от началото на годината да края на юни

Въпреки приоритетната работа на пътна полиция в този вид контрол, не са малко случаите образуваните досъдебни производства за шофиране с над 1.2 промила алкохол или наркотични вещества да се прекратяват от прокуратурата с различни аргументи. Така в посочената статистика от Софийската районна прокуратура в съобщение, публикувано от днес, не става ясно колко от образуваните досъдебни производства се прекратени, а останалите на какъв етап се намират. В пътна полиция има получени прокурорски постановления, в които въпреки констатирано наличие на алкохол в кръвта с над 1.2 промила с кръвно изследване, се указва от прокурора да се вземе административно отношение спрямо водача. Това противоречи на правните норми и съответният водач остава ненаказан, макар че е констатирана неговата вина по съответния законов ред. Видно от статистиката на Пътна полиция - СДВР има съществени разминавания на случаите, установени от служителите на МВР, при които законът предвижда наказателна отговорност и образуваните досъдебни производства от Софийската районна прокуратура през първите шест месеца на 2021 и 2022 година.

Данните, предоставени от отдел „Пътна полиция"-СДВР" за периода 1 януари- 30 юни 2022 г. сочат, че в рамките на извършен пътен контрол, при проверки, са установени общо 679 водачи, управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества. От тях  504 са шофирали след употреба на алкохол, като  257  до 1.2 промила и 247- над 1.2 на 1000, а под  въздействието на наркотични вещества -222-ма. За същия период на 2021 г. са били заловени общо 692-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества. Употребилите алкохол са общо 564 - 298 до 1.2 промила и 266 - над 1.2 на 1000, а 128 - под въздействието на наркотични вещества. Тези данни, съпоставени с изнесените от СРП, показват разлика от близо 1/3 заловени и санкционирани нарушители на пътя. Видно от индикаторите в статистиката на столичната пътна полиция, въпреки постоянната кореспонденция със СРП,  в полицията не постъпва в пълен обем информация за движението на наложените санкции - образуваните от институцията досъдебни производства, както и такива, прекратени в последствие.

Неотменен остава един от основните приоритети на ръководството на МВР – снижаване на пътния травматизъм и постигане на важната за обществото цел – по-малко загинали и пострадали участници в движението.  Това е във фокуса и на провеждащата се в момента мащабна специализирана полицейска операция за контрол на пътя. Само за изминалите седем дни от старта на спецакцията в страната са проверени повече от 63 700 моторни превозни средства и е извършен контрол на повече от 83 600 водачи и пътници. До момента са съставени 17 056 фиша и 5111 акта. Установени са общо 253-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 139 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 114 – с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 73-ма водачи.