"Предпочитаме политически пред експертен кабинет. Това означава ясно носене на политическа отговорност. Тя не бива да се размива, скривайки се зад експертен кабинет."

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в началото на новия кръг консултации при президента преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Така тя отговори на въпрос на Радев - от политически фигури или от експерти трябва да е кабинетът, според вижданията на соцпартията.

 
Правителство, което да е по-скоро технократско, с оставане на политическите лидери на по-заден план, е предложението на "Демократична България", ако третият мандат отиде при тях.
 

Нинова, която сама е вицепремиер и министър, макар в оставка, уточни още, че според БСП премиерът трябва да е от най-голямата политическа сила в парламента - "Продължаваме промяната".

"Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата, която изготвихме преди няколко седмици с ПП и "Демократична България" и който припознае тази програма, сме готови да преговаряме с него", добави тя.

Радев отново повтори мрачните си прогнози и акцентира върху темата за газовите доставки.

"Задачата на политическата партия, която ще вземе мандата, е много сложна, отговорна. Затова е важно да чуем вашата формула, как вие виждате осъществяването му, с какви приоритети. С кого сте готови да влезете в диалог, за да се формира едно устойчиво управление, което да взема важни решения и да се елиминира опасността България да остане в периферията на Европа? Вашата формула е важна - дали само в рамките на коалицията или изобщо с всички парламентарно представени групи? Важно е да чуем вашата нагласа и готовност да играете активна роля в този процес", обърна се той към представителите на БСП.

Нинова не пропусна малко минути за похвали и да спомене първото място в ЕС на България по ръст на индустриално производство.

"Това правителство оставя България финансово стабилна. Бяхме социалният стълб на управлението. 22 млрд. лв. стигнаха до 5 млн. българи. Разбираме сложността на ситуацията. декларираме нашата готовност, ако ни връчите мандата да положим усилия, да проведем разговори с колегите. За нас основата трябва да е програмата, кото изработихме преди седмици - БСП, ПП и ДБ. Тя е изключително конкретна. Заложихме три приоритета - да продължим да сме социални, вторият - стабилна икономика. И на трето място - безкомпромисната борба с модела на ГЕРБ и Борисов трябва да продължи категорично", каза още лидерката на БСП.

След края на разговора при президента Нинова обясни, че не са говорили конкретно на кого Радев ще даде мандата.

Тя отново повтори, че премиерът трябва да е от ПП, а на въпрос за Кирил Петков дали е приемлив вариант тя каза само: "Прави му чест, че направи стъпка назад. Основното при преговорите няма да са имената, а програмата". При опита на ПП да осъществи първия мандат БСП постави условия Петков да не е номиниран за министър-председател. 

По темата за газовите доставки и евентуално възобновяване на преговори с "Газпром", Нинова отговори:  "Разговори с всички възможни доставчици на газ и това вече е записано и в програмата".