Политическата сцена е замръзнала - чака третия мандат. Междувременно обаче в съдебната система ври и кипи - от знакови дела след трагедия, до самите висини на магистратската пирамида. 

Затова и гост тази седмица на новия Z-Каст е съдебният репортер на Клуб Z Стефан Миланов.

Какво се случва с Георги Семерджиев, причинил катастрофата на столичния бул. "Черни връх"? Ще бъдат ли наказани, а и осъдени полицаите, коита са му помагали? Ще си вземем ли най-после урока или ще бъде пак "след дъжд качулка" по отношение на пътната безопасност и безнаказаните шофьори?

Има ли изненади в избора на нов Висш съдебен съвет - където скоро няма да имаме нова политическа квота, но вече е ясен вотът на магистратите. Как да тълкуваме факта, че нито един върховен или апелативен съдия не се е кандидатирал за основния орган на съдебната система?

Как ще се промени ВСС отношението си към главния прокурор Иван Гешев, който всички без двама от настоящия Съвет защитиха? След избора на трите колегии ще останат ли почтени хора в управлението на съдебната власт?

"В предишния състав на ВСС гласовете против щяха да бъдат 5 или 6. В сегашния - два. При следващия, като гледам избора на нов състав сега, ще бъдат нула. Всякаква опозиция ще бъде свършена", смята Миланов.

Всичко това и още - в новия, 89-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.