"България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен."

Това казва говорител на Европейската комисия (ЕК) в отговор на въпрос на Свободна Европа. Отговорът е важен, защото е поредният удар по плановете на правителството да угоди на "Лукойл", като му позволи да изнася рафинираните си продукти извън страната ни.

Служебният кабинет твърди, че това е разрешено, защото страната ни се ползва с дерогация от санкциите, влизащи в сила на пети декември. Кабинетът продължи да го твърди, с абсурдни аргументи, дори след като вече един път говорител на Комисията обясни пред Клуб Z как стоят нещата. Тогава обаче не бе изрично споменато "включително ако е преработен", както сега. 

Най-важното обаче е, че с днешното изказване почти сигурно ЕК няма да позволи на България да позволи изключението на "Лукойл", а именно това изключение е в основата на "бартерната" сделка, обявена вчера - че компанията ще започне да внася данъците си в нашата хазна и ще спре да изнася печалбите в Швейцария, само ако падне забраната за износ на продуктите й. 

"Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен", пишат от Комисията до изданието. 

В отговора е цитиран и член от насоките на Еврокомисията, който изяснява забраната за препродажбата. В него пише, че властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото. 

Припомняме, че Министерството на финансите опита да оправдае падането на забраната с насоки от сайта на ЕК, използвайки обаче напълно нерелевантен към случая текст. 

България получи дерогация от общите санкции върху руския петрол, заради спефицичното си географско положение и твърдението, че родната рафинерия не може веднага да започне да преработва друг вид нефт. Правителството обаче, особено в лицето на служебния министър на енергетиката Росен Христов, твърди, че било за да може страната ни да изнася към други страни от ЕС и към трети страни. Особено в първата си част, това твърдение е нелогично, защото няма причина ЕС да забранява вноса на петрол от Русия, само за да може да си го внася после от България.