Страните от ЕС ще закупуват съвместно газ на поносими цени, а разходите в случай на криза ще бъдат разпределяни справедливо.

Ускорeното издаване на разрешения за ключови технологии ще стимулира бързото разрастване на сектора на възобновяемите енергийни източници.

Това предвиждат два регламента, за чието съдържание се споразумяха днес министрите на енергетиката от страните членки на ЕС. Те участваха в извънреден Съвет „Енергетика“ в Брюксел. България бе представена от служебния министър Росен Христов.

Очаква се двата регламента да бъдат приети в пакет с този за ценовия таван на газа, за който министрите днес не успяха да се разберат. Това трябва да се случи на 13 септември, когато ще се състои петият поред извънреден Съвет „Енергетика“, свикан от чешкото председателство.

„Не можем все още да отворим шампанското, но слагаме бутилката в хладилника“, характеризира ситуацията чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела.

Съвместните покупки на газ ще стават чрез енергийната платформа на ЕС. Заедно догодина страните ще закупят навреме 13,5 милиарда кубика. Така отново ще бъдат запълнени хранилищата в Съюза, изтъкна еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя допълни, че ускореното издаване на разрешителните пък ще позволи по-бързо монтиране още тази зима на технологии, които ще направят разликата. Става дума например за слънчеви фотоволтаици и термопомпи. А проектите в сферата на възобновяемата енергия ще бъдат от изключителен обществен интерес.

Дискусията за ценовия таван е била доста разгорещена, обясни Йозеф Сикела. Имало различни гледни точки за предложеното от ЕК ниво на тавана.

Министрите са обсъдили допълнителни краткосрочни и дългосрочни мерки за ограничаване на ефекта на високите цени на енергията върху конкурентоспособността на индустрията в ЕС. Повечето от участниците в Съвета се съгласили, че трябва да се избегне наддаване на държавните субсидиите между отделните страни и да се търсят мерки за ограничаване на ненужната бюрокрация.

„Това е важен въпрос Ако не можем да запазим ритъма на икономиката си, не можем да подкрепим Украйна“, посочи Сикела.

Министрите обсъдиха и засилване на помощта за Украйна, за да заработи отново нейната електрическа мрежа. В заседанието онлайн се включи и украинският ѝ колега Герман Галушченко.