"Ние сме направили партии преди 7,8,10 години. Там членуват десетки стотици хора. Те да не са наши крепостници, да си мислите, че така можем да се преместим, да се връщаме, разменяме. Това не може да стане, животът не го позволява. Това е само пиар опит на Корнелия Нинова и кръг нещо да отиграе в една ситуация. Дали ѝ върши работа, малко се съмнявам".

Така лидерката на "Движение" 21 Татяна Дончева отвърна на "колежката" си от БСП Корнелия Нинова, която призова отцепилите се през годините от Столетницата знакови лица, които днес дават началото на ново ляво обединение, да подадат молби за членство в БСП и да се върнат.

Инициативата за лявото обединение идва от бившия министър и кмет на Благоеград, част от пленума на БСП - Костадин Паскалев, и включва президента (2002-2012) Първанов, който след като през 2014 г. бе изключен от БСП основа АБВ, председателствана сега от Румен Петков. Първанов бе и председател на БСП, а Румен Петков вътрешен министър от квотата ѝ. Поканени са и "Движение 21" на Дончева, "Изправи се, БГ" на Мая Манолова - и двете бивши червени депутатки, "Българска прогресивна линия" на също бившия депутат Янков, "Нормална държава" на пак бившия червен народен представител Кадиев и МИР на бившия столичен общински съветник, който напусна БСП заедно с Татяна Дончева - Симеон Славчев. Учредяването е днес по обяд, в НДК.

"Идеята е на група хора от БСП с Коста Паскалев начело. Президентът Георги Първанов е поканен, както всички нас. Той няма водеща роля и няма нужда от вестникарски заглавия, диктувани от някой друг илюзионист, щях да кажа интригант, който да тика фразата "начело с бившия президент", посочи още Дончева, визирайки вчерашното изказване на Нинова, че процесът се дирижира от Първанов. 

"В момента с това ръководство на БСП не може да се говори за ляво обединение. В българския политически живот пиарите трябва да започнат да играят по-малка роля. Твърде голямо значение има все още как да се прехвърли вината на някой друг за някакви неблагополучия, които се случват. Корнелия Нинова да прави каквото иска", категорична бе Дончева.

И даде заявка: "Ние няма да се месим във вътрешните процеси в БСП. Колегите от БСП трябва да си решат въпросите вътре - дали ще запазват ръководството, дали ще го сменят, с кого ще го сменят, кога ще го сменят. Всичко това е тяхна работа." Последното е по повод вътрешните брожения сред социалистите, част от които искат оставката на Нинова, но тя отказва да сдаде поста.

В новото ляво обединение нямало да има само стари лица, даде заявка още лидерката на Д21. То нямало да се превръща нито в партия, нито в коалиция. Лично Дончева предпочитала днешното своеобразно учредяване да се случва не толкова шумно. "Не искам да тръгваме с голяма кошница, с напомпано самочувствие без покритие", заяви и даде пример с коалицията с АБВ, довела до по-нисък резултат, отколкото съставните й части поотделно биха имали.

Дончева също коментира измененията в Изборния кодекс, като подчерта, че ГЕРБ увеличава гласовете си в ромските секции, докато при БСП резултатът е еднакъв и в малките, и в големите секции. Т. е. не ѝ било ясно какво цели левицата с измененията в ИК. "Нинова вярва на (математика) Михаил Константинов, че тя е загубила 15 мандата. Ама как ги е загубила - иншаллах", посочи лидерката на Д21.

Според нея трябва да има допълнителни гаранции за машинния вот, а за обясненията на Кирил Петков, че не е имал предвид, че ще даде кода за машините на БСП, ако оттегли проекта си за ИК, а съвсем друго, посочи: 

"Фразата не била това, което е. Ами да си внимавал какво говориш, бе, момче".

А за активността на прокуратурата, която реши да се самосезира по случая, Дончева посочи, пак в типичния си стил:

"Извинявайте, там (в СГП) смятате ли че има ИТ специалисти? Това са на Гешев активности, които го характеризират като политически играч. И той се чуди накъде да ходи. Казваше една приятелка: "Абе, недей да ходиш като нахапана патка, спри се на едно място и си гледай работата".