Време е Китай да "рекалибрира" политиката за "нулев COVID", да спре масовите локдауни и да премине към по-фокусиран подход в борбата срещу COVID-19.

Това обяви ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за Асошиейтед прес дни след избухването на протести в КНР, които на места прераснаха и в призиви за сваляне на комунистическата партия и Си Цзинпин.

Георгиева обясни, че строгите ограничения, насочени към изолирането на всеки случай, трябва да бъдат прекратени "именно поради въздействието, което имат както върху хората, така и върху икономиката".

През уикенда в Китай избухнаха протести в няколко града и Хонконг, които се превърнаха в най-голямата демонстрация на гражданско неподчинение от десетилетия насам. Властите облекчиха някои мерки, но не демонстрираха никакви признаци да се отказват от по-широката си стратегия, покрай която държат затворени милиони хора в домовете им месеци наред

"Виждаме колко е важно да се отдалечим от масовите локдауни и да бъдем по-фокусирани в ограниченията", изтъкна Георгиева във вторник в Берлин. "Насочването позволява да се ограничи разпространението на COVID без значителни икономически разходи".

Георгиева също призова Китай да преразгледа политиките за ваксиниране и да се съсредоточи върху "най-уязвимите хора".

Ниският процент на ваксинации сред възрастните хора е основната причина Пекин да прибегне до локдауните. Появата на по-заразни варианти поставя под все по-силен стрес държавата в усилията ѝ да спре разпространението.

МВФ очаква китайската икономика да нарасне само с 3,2% тази година, под средното за света през 2022 г., което е рядко явление.

Комунистическата партия предприе стъпки в посоката, която Георгиева препоръчва, преминавайки към изолиране на сгради или квартали с инфекции вместо цели градове, и предприе други промени, които са насочени към намаляване на човешките и икономическите разходи. Но скокът на инфекциите от октомври насам постави местните управници под натиск от централната власт да наложат карантини и други ограничения, които жителите възприемат за твърде крайни.

Попитан за критиките срещу потушаването на протестите, говорител на китайското външно министерство защити стратегията на Пекин и добави, че правата на обществото са гарантирани от закона.

Правителството се опитва да "осигури максимална защита на живота и здравето на хората, като същевременно минимизира въздействието на COVID върху социалното и икономическото развитие", каза Джао Лиджиан.