Служебното правителство овладяло мигрантския натиск и намалило цените на ток и газ, въпреки лошото наследство от кабинета "Петков". Цените на хранителните стоки даже щели да спаднат през декември. Без "Лукойл" обаче държавата не може.

Това се разбра от тазвечершното интервю на премиера на Румен Радев - Гълъб Донев, за БНТ. Малко по-рано през деня Донев бе в парламента, където депутатите дебатираха по внесеното от Министерския съвет удължаване на бюджета от 2022 г. за 2023-а, вместо внасяне на нов за догодина - заради което търпи критики - че нарушава закона и лишава хората от социални плащания.

Служебното правителство изпълнило изискването на закона да внесе проект на закон за бюджета с удължителен закон. И бизнесът, и гражданите трябва да бъдат абсолютно спокойни. Първите ще могат да планират, а цените за газ и парно са под контрол - "правителството прави всичко възможно да са поносими за гражданите"  - контрира Донев. И отвърна на социалистите и на ПП, че без нов бюджет няма да има увеличение на минималната работна заплата на 850 лв.: "МРЗ е прерогатив на МС. Спекулациите, че Народното събрание ще го определи чрез различни механизми, е недобър знак и говори за непознаване на законодателството". Премиерът обаче не се ангажира с увеличение на минималната заплата. Работело се. Не стана ясно какво. Но даде политическа оценка:

"Това, което се опитват да направят, са по-скоро популистки опити да спечелят по-голям електорат. Но ако се върнем назад в годините, не са спечелили тези, които са залагали на това."

Тази оценка бе по повод на призивите на БСП за кардинални изменения между двете четения на закона за удължаването.

Като "изключително непрозрачни, без ясен произход, с неоткрити процедури" определи Донев действията на кабинета "Петков" по доставката на газ. Сега обаче, заради кабинетът на Радев паднали цените (международни фактори не бяха отчетени, б.р.). Ето така, президентското правителство овладяло инфлацията за октомври. Да, но КЕВР предвижда увеличена цена на газа - бе контриран. "Това е проблемът, който заварихме - в "Чирен" са нагнетявани много големи количества газ - с един доставчик, без търгове", бе отговорът на Донев. Но цените на всички хранителни стоки са високи - пак опита водещата. 

"Точно така, но всичко е свързано с газа, горивата, тока. Това, което заварихме. Цените на газа спадат, цените на някои храни ще започнат да спадат. Благодарение на разумната политика на служебното правителство и грижата за гражданите", получи в отговор.

И още: през декември Донев бил убеден, че ще има намаляване на цените на хранителните стоки, когато обикновено има увеличение.

Бе попитан и за ултиматума на "Лукойл", която никога не бе плащала данъци у нас, докато ЕК не позволи дерогация за България до 2024 г. и кабинетът "Радев" не започна борба за износа на преработените ѝ продукти като български. Срещу това компанията обяви, че ще започне да плаща. Донев описа апокалиптична картина, ако не може да изнася.

 "Ние сме в разговори с ЕК. пратили сме правно-технически анализ. До края на седмицата чакаме резултата", посочи той.

Ако не се разреши износът на тези продукти, които не отговарят на изискванията за ЕС, т. е. за трети страни - ако това не стане, рискуваме затварянето на рафинерията. Ще бъдат засегнати не само работниците в нея, а още 10-12 000 свързани лица, посочи Донев.

Хартия или бюлетина - бе попитан за измененията в Изборния кодекс. Според Донев решението за завръщане на хартията "няма да даде положителен тласък за повишаване на избирателната активност".

"Кодът на машините се държи от ЦИК, абсолютно сигурно, това го гарантирам" - подчерта той. Поне що се отнася до честността на вота от 2 октомври.

Що се отнася до заявките на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако пак бил на власт, щял да овладее мигрантския натиск за месец, Донев се похвали:

"Ние го овладяхме този натиск за по-малко от месец."

Да,  било трагедия това, че има жертви от страна на служителите на полицията, но това, което правело МВР е "да направи цялостната организация на МВР за недопускане на границата". Служебният кабинет за първи път започнал ремонт на техниката и пътищата по границата

А как трагичните случаи се отразили на решението за Шенген? - Не бих казал, че трагичните инциденти ни препречиха пътя, отдавна сме изпълнили изискванията - заяви Донев.

Той анонсира и германска инвестиция в Монтана за един милиард - инвестиционно намерение за ВЕИ със соларни панели върху плаващи понтони върху язовир "Огоста". И "Джемкорп" беше добро намерение...", посочи водещата. "Още сме в етап на намерение", отвърна премиерът. Държавата нямало да се ангажира с нищо, инвеститорът поемал всички разходи, в т.ч. искал да ремонтира стената на язовира.

Кабинетът щял да намери пари и за разплащане с пътищарите след решението на Конституционния съд от вчера. "Въпреки че те не бяха предвидени от предното правителство". Инхаус не е забранена процедура, не трябвало да се спира работата - посочи Донев.