Въпреки че говорители на Европейската комисия неколкократно и ясно обявиха, че България няма право да използва дерогацията за внос на руски петрол, за да позволи на "Лукойл" да изнася готови нефтопродукти към трети страни, днес кабинетът на Гълъб Донев е взел решение, с което позволява точно това на руската компания. Отмяната на предишната забрана, гласувана от кабинета "Петков", ще важи до март 2023 г. 

Според правителството износът на "Лукойл" не представлява нарушение на сакнционните режими, защото след преработката на руския нефт, продуктите вече не са руски, а български. Съществувала също опасност, ако позволението за износа не се случи, "Лукойл" да затвори своята рафинерия у нас и така да причини недостиг на горива и увеличение на цените. Само преди няколко дни стана ясно, че руската компания е решила да изтъргува своя износ с обещанието да премести своята икономическа дейност в България и така да за започне - най-накрая  - да плаща данъци тук. 

В същото време Европейската комисия няколко пъти потвърди, че дерогацията за България е дадена заради специфичното ни географско положение и че страната ни няма право да изнася готови продукти, дори след рафинирането им.

Така се стигна до днес, когато е взето и решението, че "Лукойл" ще може да изнася до 5 март догодина. След тази дата експортът ще се осъществява само след изричното разрешение на правителството - което и да е то. 

Припомняме, че ДПС вече внесе законопроект, в който пише, че се предвижда пълна забрана на износа на продукцията на "Лукойл".