Русия няма да приеме таван на цените на своя петрол и анализира как да реагира, заяви Кремъл в отговор на споразумението, сключено от западните страни с цел ограничаване на един от ключовите източници на финансиране на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Изявлението направи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, още преди официално да бъде обявено, че Съветът на ЕС одобри приетия от Г-7 и Австралия максимален таван от 60 долара за барел за внасяния по море суров петрол от Русия. 

Москва се е подготвила за това, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

"Ние няма да приемем това ограничение", заяви Песков. Той допълни, че Русия ще извърши бърз анализ на споразумението и след това ще реагира.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страните, които прилагат ограничението - позиция, потвърдена от посланика на Москва към международните организации, базирани във Виена, Михаил Улянов. Днес в социалните медии той написа:

"От тази година Европа ще живее без руски петрол".

Таванът на цените, договорен от  Г-7, ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят по море руски суров петрол, но ще забрани на корабните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, освен ако той не се продава за по-малко от 60 долара за барел.

Това би могло да затрудни превоза на руски суров петрол на цена над този таван, дори до държави, които не са част от споразумението.

В коментари, публикувани в "Телеграм", посолството на Русия в САЩ разкритикува, по неговите думи, "опасния" ход на Запада и заяви, че Москва ще продължи да търси купувачи за своя петрол.

"Подобни стъпки неминуемо ще доведат до увеличаване на несигурността и до налагане на по-високи разходи за потребителите на суровини", заяви посолството.