Има текстове от приетите от "Хартиената коалиция" изменения в Изборния кодекс, които се нуждаят от налагане на президентско вето. Сред тях и отказът от машинния протокол, който може да играе ролята на контрола на наложеното от ГЕРБ, ДПС и БСП само ръчното броене на разписките от устройствата.

Това заяви пред бТВ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, с уговорката, че говори в лично качество, не е редно да изброява всички спорни текстове, нито да дава препоръки на Румен Радев да налага ли вето или не. 

Както е известно, "Хартиената коалиция" превърна машините за гласуване в скъпи принтери, като след серия от многочасови заседания прие избирателите просто да ги ползват като "тъчскрийн". В края на изборния ден устройствата няма да вадят протокол с изчислените резултати - същият, който досега се ползваше като основен и улесняваше членовете на избирателните секции. Сега те ще трябва да броят ръчно и да отчитат сами резултата от минималистичните разписки, които "за капак" бе решено да се пускат в една и съща урна с хартиената бюлетина. Бе решено още разписката от машината да се нарича също "бюлетина" като бъде превърната в ценна книга със съответните атрибути за защита.

"Можем да ги наречем "вълшебни бюлетини" ако желаем (по "вълшебната флашка" на ГЕРБ, б.р.), те ще продължат да бъдат едни малки листчета. Вероятно ще бъдат доста дългички, особено на местни избори, което създава визуален проблем", посочи днес Томов по отношение на затрудненията, които членовете на СИК предполагаемо ще срещат при отчитането на резултата от разписките.

"За какво изобщо трябва да има машини, ако целта е да броим разписката", попита още той.

И допълни, че "вълшебната разписка" може и да има допълнителни защити, но не е възможно да се промени обемът й заради спецификите на машината и още не е ясно дали БНБ може да я отпечата. В резюме, по думите му, разписките трябва да се броят, но не и да се премахва протоколът. Той разтълкува изменението като опит на "Хартиената коалиция" да предотврати директното преписване на данните от протокола от машината във финалния протокол. Но пък в същото време бе въведено видеонаблюдение и заснемане на процеса.

"Единственият рационален аргумент е свързан с това да не започнат комисиите да преписват машинния протокол, което е едно логично действие, понеже той е точен при всичките 40 000 случая досега. Но беше "продуцирано" недоверие в нашето общество към машината", посочи Томов.

"Мирише на Средновековие" връщането назад в едно техническо общество - допълни той.

За Томов ЦИК отново трябва да дискутира въпроса дали да не се анализират големият брой недействителни бюлетини от местните избори през 2015 година, нещо, което мнозинството в комисията отказа да направи назад във времето. През 2015-а имало случай на 45 пъти преправян протокол. "Хората са уморени", посочи Томов за членовете на СИК. "Неизчислима". Така пък говрителят на ЦИК отговори на въпроса каква е вероятността след 45 поправки да се е отразил реалният вот на избирателите. За него отхвърлените от "Хартиената коалиция" преброителни центрове (които "Демократична България" предлагаше) можеше да решат проблема с отчитането на резултатите и надрасканите протоколи. 

Томов призова и за широко обществено обсъждане на ИК след тези промени. Но ако има ревизия на кодекса, новите правила да влизат в сила от следващия вот.