Държавният глава Румен Радев ще връчи днес в 10:00 ч. първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - на ГЕРБ-СДС, предаде БТА.

Президентът проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации. Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, след това Румен Радев се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", „Демократична България“ и "Български възход". 

Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин, заяви Радев пред журналисти в петък. Преди това, по време на консултациите с "Демократична България", той изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за правителство, но ако редовен кабинет не може да бъде съставен, обяви, че ще връчи последния мандат след Нова година.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, заяви вчера лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му един от вариантите е да предложат неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии. Но вариант номер едно остава Борисов да е кандидатът. По конституция номинацията на партията за министър-председател получава проучвателният мандат.

Очаквано, и днес от ПП и БСП декларираха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

"С интерес и забава следим. Освен интерес и забава, нямам други догатки кой ще бъде мандатовземителят", посочи Даниел Лорер (ПП).

"Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ-СДС. Който и да е кандидатът за премиер, смятам, че няма да получи подкрепа" - заяви и лидрката на БСП Корнелия Нинова, гост на бТВ тази сутрин.

В петък представители на формациите в парламента коментираха предстоящото връчване на първия мандат. Йордан Цонев от ДПС коментира, че очакват ГЕРБ-СДС да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет. Според председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство.  Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите промени в Изборния кодекс. Ние сме готови на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв, заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев.