Неврохирургът проф. Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС да състави правителство с първия мандат, връчен днес от президента Румен Радев. Ще успее ли международно признатият капацитет в медицината, неопетнен от политически пристрастия, да "смени чипа" на партиите в парламента? На такива въпроси Жан-Клод Юнкер, бившият председател на Европейската комисия, отговаряше: "Ще видим аутопсията". Според мнозинството песимистично настроени наблюдатели целта на "рулетката" не е да се състави кабинет, а да се посочи убедителен виновник за петите поред избори - вероятно напролет. Да отхвърлиш кандидат като проф. Габровски, означава да понесеш морална щета, вероятно са изчислили в ГЕРБ.

Иначе кроткият ни служебен премиер Гълъб Донев днес заговори като ястреб. Ако Австрия и Нидерландия пак спрат България за Шенген, нейното правителство е готово за ответни мерки. Във Виена, Хага и Брюксел тръпнат в тревожно очакване. Но още могат да избегнат суровото възмездие на София, ако "надделее здравият разум", каза Донев. Вътрешните министри от страните членки на Шенгенската зона трябва да вземат решението си в четвъртък.

А Владимир Путин да не види нещо. Като един Бойко Борисов подкара собственоръчно лимузина по Кримския мост. Разговаря с отговорни лица и работници, които го поправят след като експлозия на камион-цистерна го разруши частично на 8 октомври т.г. Освен че президентът не се страхува да слезе сред народа (когото подложи на мобилизация), кадрите показват ясно кой държи кормилото в Русия и че тя няма никакво намерение да си ходи от Крим.

Коалицията "Мутри вън" се разпада в люти взаимни обвинения. Президентът Румен Радев призна, че е сгрешил, доверявайки се на Кирил Петков и Асен Василев и ги нарече "шарлатани". Отхвърли твърденията им, че често се срещал с ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната" сезираха ДАНС за закононарушения, свързани с лабораторията за санитарен контрол на ГКПП Капитан Андреево. Служебният министър на земеделието Явор Гечев отрече всичките им твърдения като лъжливи и уволни новия директор на Българската агенция по безопасност на храните.