Най-добрата ни тенисистка Цетана Пиронкова се класира за четвъртфиналите на силния турнир в Сидни, Австралия, с награден фонд 731 000 долара, където през изминалия сезон триумфира с първата си титла на ниво WTA. Пловдивчанката преодоля трите кръга на квалификациите, в основната схема се справи и с 12-ата в света Флавиа Пенета, а днес си осигури място на четвъртфиналите, след като младата американка Мадисън Кийс се отказа поради контузия в рамото при резултат 6:4, 1:4.

Благодарение на успеха, Пиронкова си гарантира 19 050 долара от наградния фонд и 125 точки за световната ранглиста (100 от основната схема и 25 от квалификациите), с които в понеделник ще се изкачи с близо осем позиции до около №59. При вчерашното обновяване на женската ранглиста стана ясно, че Цвети е паднала с близо 30 места, тъй като от сметката й  бяха извадени 495 точки, които тя спечели миналия сезон на турнира в Сидни. Тогава надпреварата започна седмица по-рано и точно това наложи изваждането на точките от актива на първата ни ракета.

Следващата съперничка на Цвети ще бъде определена от двубоя между надеждата на домакините Саманта Стоусър и Барбара Захлавова Стрицова (Чехия).