На 13 януари 2015 година гениалният български актьор Георги Калоянчев щеше да навърши 90 години. Не ги доживя. Почина на 18 декември 2012 година.

Един от знаменитите основатели на Сатирата, Георги Калоянчев вгради блестящата си творческа кариера в своя любим театър, на който посвети повече от 50 години от живота си. В Сатирата той изигра над 60 роли – всяка от които беше върховен урок по актьорско майсторство, по вдъхновение и заразителност. Превърна се в емблема на театъра.

Актьори като Георги Калоянчев издигнаха нивото на българския театър и заслужиха признание във всички страни, в които е играл, в които са прожектирани паметните филми с негово участие.

Може би трябва да минат още години, за да осъзнаем в пълна мяра, на какъв талант сме били съвременници, за да разберем, че в съзнанието ни трайно са запечатани невероятните театрални мигове, с които ни е дарил.

Георги Калоянчев можеше всичко. Но в комедията и сатирата стихията на демократичното му изкуство беше най-ярка и вълнуваща. Можеше да те разсмее, да те разплаче, да те замисли, да те отврати, да те издигне, да те накара да поискаш мигът да спре... Често – едновременно...

Такъв огромен талант заслужава да не бъде забравен. Защото много ни е дал…

Да си спомняме за Георги Калоянчев, значи да си спомняме, че изкуството е вечно.

С тези думи Сатиричният театър почита паметта на незабравимия актьор, изиграл някои от най-емблематичните роли на българската сцена и екран. 

Георги Калоянчев е роден в Бургас на 13 януари 1925 г. През 1952 г. завършва актьорско майсторство в ДВТУ "Кръстьо Сарафов". Постъпва в Сатиричния театър скоро след основаването му. Участва в множество незабравими български филми – "Специалист по всичко" (1962), "Вълчицата", "Инспекторът и нощта", "Най-дългата нощ" (1969), "Привързаният балон" (1969), "Бон шанс, инспекторе!" (1984), "За къде пътувате?" (1990) и много други. Една от най-известните му телевизионни роли е във филма на Иван Ничев "Бай Ганьо заминава за Европа", където Калоянчев е в ролята на прочутия български герой.

Калоянчев е носител на отличията: Заслужил артист – 1962 г. - Народен артист – 1967 г. - Награда "Кирил и Методи" – I, II и III степен - Награда "25 години народна власт" - Награда "1 300 години България" - Народна република България – I степен - Награди от Национални прегледи на българската драма и театър - Награда на София - Герой на социалистическия труд. През 2003 г. излиза неговата автобиография "Жив съм, ваш съм!".

Георги Калоянчев почина на 18 декември 2012 г. на 87-годишна възраст след кратко боледуване.

В Морската градина в родния му Бургас, пред Летния театър, предстои да бъде издигнат негов паметник. Височината му ще бъде 1,80 м - т. е. ръст малко над естествения физически и много под духовния ръст на Калата. Авторът на проекта е изобразил Калоянчев в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си и в поклон пред любимата си публика след поредното представление. Макетът беше изложен в Бургаската художествена галерия и получи одобрението както на хората от артистичните среди, така и на гражданите на морския град.

До края на януари ще бъде завършен глиненият вариант на скулптурата на Калата в реалните размери. Следва восъчна отливка и изработването на калъпа за отливането й от бронз.