12 страни членки на ЕС, сред които България, искат значително намаляване на предложения ценови таван на газа, предаде Блумбърг.

Целта е да бъде намален ефектът на безпрецедентната енергийна криза върху потребителите и бизнеса в Съюза.

Искането е отправено само два дни преди извънредния Съвет „Енергетика“ в Брюксел, на който държавите членки ще се опитат да постигнат споразумение по тавана. Групата разполага с достатъчно гласове, за да го блокира, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени, твърди дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Според предложението на Европейската комисия от ноември корекционният механизъм за пазара на газ ще бъде задействан, когато цената на сключените предния месец договори на хъба TTF надвишат 275 евро на мегаватчас и разликата между световните цени мине 58 евро.

По-рано този месец правителството на Чехия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, предложи по-ниски стойности – 220 евро за мегаватчас и разлика от 35 евро.

Някои страни обаче иска тоще по-нисък таван, твърди Блумбърг.

За България идеалният ценови таван е под 200 лева, каза министърът на енергетиката Росен Христов на предишния Съвет „Енергетика“ в Брюксел на 24 ноември.

Заедно с България намаляване на тавана искат още Гърция, Италия, Белгия, Полша (тези 4 страни са инициатори), Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия, Словения и Малта. Това става ясно от карта, публикувана от Блумбърг.

На коренно различно мнение са Германия, Нидерландия и Дания. Те искат внимателен подход при установяването на тавана. Заедно с Унгария, Австрия и Естония те настояват, че корекционният механизъм трябва да гарантира, че цените в ЕС трябва да останат конкурентни на тези на световните пазари в момент, когато Европа търси диверсификация на доставките.