До края на март 2023 г. може да бъде осъществена първата съвместна поръчка на газ за ЕС, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори на съвместна пресконференция с директора на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

В момента хранилищата в ЕС са запълнени над 90 на сто, но догодина можем да бъдем изправени пред недостиг от 30 милиарда кубика „синьо гориво“, предупреди Фон дер Лайен.

„Основното ми послание е, че кризата не е свършила, и, въпреки оптимистичните данни за тази зима, ако не се вземат необходимите мерки, тези 30 милиарда кубика недостиг могат да станат 60 милиарда“, заяви Фатих Бирол.

Като причини той посочи три факта:

“Първо, през 2021 г. износът на руски газ за Европа беше около 140 милиарда кубика. Тази година той се срина до 60 милиарда, а догодина е възможно изобщо да няма руски газ в системата ни.

На второ място е втечненият природен газ. Тази година внасяме много от САЩ и други страни, но следващата година може да е доста по-трудно. Причината е, че износът от тези страни е рекордно нисък - само 20 милиарда кубически метра.

Третата пречка е, че Китай внася голяма част от втечнения газ. Освен това меките температури през този ноември може да ги няма догодина.”

Фон дер Лайен обаче изрази увереност, че може да се намери решение:

“Убедена съм, че през следващата година ще можем да осигурим същите количества втечнен газ като през тази. Сега успяхме да си осигурим 130 милиарда кубика.  За тази цел трябва да увеличим контактите си с международните партньори. И, на второ място, трябва да превърнем в реалност съвместните поръчки. Имаме енергийната платформа, сега трябва да я задействаме, защото отлагането с всеки изминал ден означава и по-висока цена”, каза тя.

Като мерки за справяне с проблема Фон дер Лайен и Бирол посочиха развиването на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност на сградите.