България и още 13-14 държави от ЕС са обединени около около позицията, че трябва да има динамичен таван на цената на газа и най-много от порядъка на 150-160 евро за мегаватчас.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на енергетиката Росен Христов. Той участва в извънредния Съвет „Енергетика“.

Днес не бе постигнато споразумение, тъй като сериозно разделение в мненията. Решението бе отложено за последния за годината Съвет „Енергетика“ на 19 декември.

„Това не е регулиране на пазара, а е предпазна мярка от свръхвисоки цени, каквито видяхме през август и септември“, поясни министърът по повод искания от страната ни таван.

Същевременно другата група начело с Нидерландия и Германия смята, че не трябва да има ограничения, или ако има, те да бъдат прекалено високи, така че на практика да не се активират. Тези страни по думите на Христов или имат полза от търговията с газ, или изпитват остра нужда от газ. Германия например е готова да плати каквато и да е цена, само и само да го има.

„Страни като България, които нямаме такива мощни икономики, се борим за стабилизиране на пазара на по-ниски нива. Не смятаме, че Европа трябва по каквато и да било причина значително повече от всички останали консуматори по света. Отново виждаме разделена Европа, двойни стандарти и едно надмощие на икономически силните държави във вземането на решението. Но продължаваме да се борим“, изтъкна Росен Христов.

Колкото до България, на страната ни не й трябва просто газ, смята той. И индустрията, и потребителите, и всички други са обединени около мнението, че ни трябва газ от максимум 200-250 лева на мегаватчас. Иначе икономиката не може да работи ефективно и предпочита да затвори.

„Борбата тук е за цените. И е много опасно това, което се случва. Цените започнаха да вървят нагоре от момента, в който Нидерландия обяви, че в ЕС искаме таван от 275 евро (това е предложената от Европейската комисия цена – б.р.). Това е нещо, което не бе постигнато и на най-високите нива“, посочи енергийният министър.

Той констатира, че пазарът сега върви нагоре според индикацията, че или няма да има ограничения, или те те ще са толкова високи, че няма да ги хване никаква мярка. Така ЕС сам дърпа цените нагоре, като дава грешни цени на търговците, че могат да бъдат плащани всякакви цени.

За момента България продължава да купуваме газ на цени под 250 лева за мегаватчас. Стойността, обявена за януари 2023 г., е около 204 лева.

„Тук елементът е скъпият газ в хранилището в Чирен, купен през август и септември с договорите, подписани от предишното правителство. Те бяха без търгове и конкурентни процедури“, каза Христов.

Оттук нататък властите ни ще се стремят да диверсифицират допълнително доставките.

„Ще се опитаме да си решим проблема сами, след като не можем да го решим с Европа“, увери Росен Христов.

Той похвали президента Румен Радев, че благодарение на него страната ни е постигнала промяна на политиката на съседна Турция. И момента вместо еднократни помощи в кризисни ситуации комшиите са готови да обсъждат дългосрочно сътрудничество за доставки на газ, включително запазване на капацитет на техния терминал.

Министърът ще замине за Турция отново на 16 декември и ще има срещи с колегата си и с представители на компанията „Боташ“.

„Турция е голям потребител и търговец, тя купува от всички по-големи източници. Консумацията там е 20 пъти повече от тази в България. Опитваме се по някакъв начин да се възползваме от тези големи обеми, които те търгуват и за които получават отстъпки, като купуваме съвместно с тях или през „Боташ“. Надяваме се да постигнем стаблилен източник на газ на по-евтини цени“, посочи Христов.

На уточняващ въпрос на Клуб Z дали страната ни се спира на таван от 150-160 евро или на искането на бизнеса за 200-250 лева министърът отговори:

„Групата, в която е България, иска не цифра, а индекс, който да е съвкупност от индексите на световните борси. Т.е. искаме да сме в рамките на световния пазар, а не значително над него.“