"Приемам го като отстъпление от онази заявка на парламантерно представените партии - че проектите по Плана за възстановяване и устойчивост ще имат абсолютен приоритет. Явно нямат абсолютен приоритет."

Така провосъдният министър Крум Зарков отговори тази сутрин в Нова тв на въпрос - как приема вчерашния парламентарен "финт" - да се удължи чак до 21 януари срокът за предложения в два проектозакона за КПКОНПИ.

Единият е негов, другият - на ПП.

И антикорупционната реформа

"21 януари догодина е най-ранната дата, на която може да има антикорупционно законодателство. Aко няма стабилно мнозинство и правителство, шансовете за приемането на подобен закон намаляват."

Това специално подчерта Зарков. 

"Никой не е над закона. Върховенството на закона е, че всички са подчинени и никой не е над него. В този смисъл антикорупционното законодателство има за цел да фиксира един отдавнашен проблем. Разследването не къде да е, а по високите етажи на властта.

Онези хора, които биха могли за влияят поне формално на разследването. Такъв закон бихме могли да имаме най-рано на 21 януари, след като депутатите взеха решение предложенията между първо и второ четене да продължат дотогава", коментира той въпроса кога в България ще има действащо антикорупционно законодателство, което нито да е „нечия бухалка, нито чадър”.

По думите му, ясно е, че ако няма стабилно мнозинство и правителство – шансът тези закони да бъдат приети тези закони намалява. „Бяха приети два закона, но те бяха гласувани на 7 декември. Минаха 14 дни, през което време можеше да се работи.

Сега се дават още три седмици време. Само по себе си това не е драматично, но не е и добър знак." 

Юристът напомни, че един антикорупционен закон по Плана вече беше отхвърлен.

Става дума за закопороекта за защита на хората, които подават антикорупционни сигнали - също, посочен от България като част от ангажиментите ни по ПВУ. Зарков описа, че "това не е наша приумица - а европейска директива".

На въпрос: има ли фиксация върху Иван Гешев персонално и заради него ли се предлагат промените - главният прокурор да бъде освобождаван от ВСС с обикновно мнозинство от 13 гласа, правосъдният министър отговори с узмивка:

"Във ВСС, който функционира в момента, ми се струва, че г-н Гешев няма въобще от какво да се притеснява - дори ако го свалим на 5 гласа."

Той напомни, че прословутата безконтролност на главния прокурор е проблем, за който България е осъдена от ЕСПЧ още през 2009 г. И че тези наши порблеми се използват по други теми - като например Шенген.

"Страни като Нидерландия се възползват от тази наша слабост, за да блокират другите ни права", обобщи министърът.

Той попита какво е страшното да има механизъм за контрол над главния прокурор, както и каза, че чрез предлаганите най-различни законови промени ще се отговори на изискванията по поне 70 различни дела, по които сме осъдени.

Зарков цитира, че по въпроса с новия законопроект за евентуален контрол над главния прокурор сме поучили от Съвета на Европа безпрецедентно становище на подкрепа.

"Т.е. - ние сме свършили международната част - остава да видим вътрешната", косвено се обърна към депутатите.

По повод промените на "Хартиената коалиция" на Изборния кодекс, Зарков каза, че по негово мнение "той е откровено вреден".

Бе попитан и къде се позиционира правителството - проруско ли е то.

"Какво се случи? В България заработи интерконекторът с Гърция - абсолйтно фундаментален въпрос. Беше направена смела офанзива, която дава резултат, за Шенген. Направени бяха ключови стъпки за членство в ОИСР. Беше сключено ключово споразумение за влизане на България в еврозоната в това число сеченето на монети.

Вие го позиционирайте там, където смятате, че е редно", заяви той.