Григор Димитров е поставен под №10 в основната схема на предстоящото Открито първенство на Австралия по тенис. През миналата година той успя да достигне там до първия си четвъртфинал в турнир от Големия шлем и сега ще трябва да защитава спечелените тогава 360 точки. В момента българинът е 11-и в световната ранглиста, но се придвижва напред в списъка с поставените заради отказване на Марин Чилич.

Тази позиция означава, че при евентуално достигане до третия кръг Гришо ще срещне тенисист от №17 до №24.

Димитров ще избегне сблъсък с топ 4 и в четвърти кръг, тъй като в тази фаза фаворитите ще се изправят срещу играчите от №13 до №16, докато съперници на поставените между №9 и №12, сред които е и българинът, ще бъдат тенисистите от №5 до №8 - Кей Нишикори, Анди Мъри, Томас Бердих или Милош Раонич.

Церемонията по тегленето на жребия за тазгодишното издание на турнира ще започне в петък от 01:30 часа след полунощ българско време и тогава ще разберем кои ще бъдат първите съперници на Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

На върха в схемата при мъжете е четирикратният шампион Новак Джокович, а в другата половина е Роджър Федерер, който също е носител на четири титли от Мелбърн. Трети поставен е Рафаел Надал, а четвърти - миналогодишният шампион Стан Вавринка.