България ще предостави възможност на Гърция да използва част от газохранилището в Чирен, а южната ни съседка ще позволи на български компании да използват слотове за разтоварване на втечнен природен газ на съществуващите терминали там. Такава нова газова сделка се предвижда в два меморандума за енергийно сътрудничество между двете страни, които бяха приети днес на заседание на Министерския съвет. Освен това - двете правителства започват да проучват възможността за изграждане на нефтопровод по вече известното трасе Бургас - Александруполис, но наобратно - от Александруполис към Бургас. 

На практика газовата сделка е изпълнение на европейски механизъм, който казва, че страни, които нямат свои газохранилища трябва да могат да използват тези на своите съседки. В случая държавата със свое газохранилище е България. След подписването на меморандумите, гръцки компании, управлявани от местната ДЕСФА, могат да получат достъп до Чирен като се регистрират като потребители на българската газопреносна система. Максималният обем, който ще могат да нагнетяват е равен на 0,7 ТВтч. 

В същото време българските компании ще могат да използват слотовете в гръцките терминали за разтоварване и регазификация на втечнен природен газ в размер на 2 ТВтч. 

Споразуменията ще важат - засега - за 12 месеца. 

Що се отнася до нефтопровода, то припомняме, че първи подобна идея изказа преди време президентът Румен Радев. Идеята е да се даде възможност на "Лукойл" да внася петрол, различен от руския и по различни пътища. Този меморандум обаче предполага  единствено създаването на условия за проучвания на възможностите и не гарантира сделка.