Към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащите от Китай.

Това съобщиха от здравното министерство в четвъртък на фона на информациите за бум на случаите на COVID в Китай и ръст на починалите.

Вариантите, които циркулират там, вече ги има в ЕС и като такимва не са предизвикателство за населението на съюза, обосновават се от МЗ с данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

"Като се има предвид по-високият имунитет на населението в ЕС/ЕИП, както и предишната поява и последващата замяна на вариантите, които понастоящем циркулират в Китай, с други подварианти на Омикрон в ЕС/ЕИП, не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с COVID-19 в държавите от ЕС", смятат от МЗ.

Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС всички пътници да носят защитни маски за лице от висок клас. Всяко завърнало се от Китай лице, което прояви симптоми на COVID-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ за диагностика и лечение.Това са някои от препоръките, изготвени от ЕК при пътуване от и към Китай.

И още:

Преди заминаване всички пътници следва да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу COVID-19, включително бустерни дози.

По време на пътуване маските за лице са сред най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.

Лицата с хронични заболявания следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки. На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска.

Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни; да спазват добра хигиена на ръцете; да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси.