Праисторическите хора от Ледниковата епоха са използвали пещерните рисунки, за да записват важна информация за света около тях, която им е помагала да оцелеят, съобщиха световните агенции.

Първоначалното откритие, че знаците върху рисунките могат да се отнасят до нещо като лунен календар, е направено не от някой прочут учен, а от лондонския консерватор на мебели Бен Бейкън, археолог любител. Той е прекарал безброй часове да  разглежда пещерни рисунки, да анализира данни и да търси кода за "протописмеността".

След това той запознава с изводите, до които е достигнал екип от изследователите. Те го окуражили да продължи, въпреки че както той казва пред "Гардиън" му обяснили, че е "на практика е човек от улицата".

Той си е сътрудничил с екип, в който има двама професори от университета в Дърам и един от Университетския колеж в Лондон, за да публикува статия в Cambridge Archaeological Journal (Археологическо списание на Кеймбридж).

Екипът за първи път дешифрира знаци върху рисунките и доказва, че преди най-малко 20 000 години хората в Европа са си водили записки за дивите животни и времето на техните размножителни цикли. Така наречената система за "протописменост" предхожда с поне 10 000 години други, за които се смята, че са се появили по време на близкоизточния неолит.

В цяла Европа са открити пещерни рисунки на видове като северни елени, риби, изчезналите вече зубри и бизони.

Археолозите отдавна знаят, че поредицата от точки и други знаци върху рисунките означава нещо, но никой не е можел да ги разшифрова.

Бейкън е искал да ги разкодира и по-специално включването на знака "Y" - образуван чрез добавяне на разминаваща се линия към друга. Според него той е означавал "раждане". 

Като използва за отправна точка циклите на възпроизводство на съответните животни сега, екипът успява да установи, че броят на знаците, свързани с животните от Ледниковата епоха, показва лунния месец, в който те са се чифтосвали, пише БТА.

Бейкън, който е завършил английска филология, но е решил да не се занимава с научна дейност, обяснява:

"Значението на знаците в тези рисунки винаги ме е интригувало, затова се опитах да ги разкодирам, като използвах подобен подход, какъвто други използваха, за да разберат ранна форма на гръцки текст. Използвайки информация и снимки на пещерното изкуство, достъпни чрез Британската библиотека и в интернет, събрах възможно най-много данни и започнах да търся повтарящи се модели. Постепенно се свързах с приятели и университетски преподаватели, чийто опит беше много важен за доказване на теорията ми." 

Участвалите в изследването професори Пол Петит и Робърт Кентридж от Университета в Дърам работят заедно в областта на визуалната палеопсихология - научното изследване на психологията, която е в основата на най-ранното развитие на човешката визуална култура.

"Резултатите показват, че хората от Ледниковата епоха са първите, които са използвали систематичен календар и знаци, за да записват информация за големи екологически събития в него", каза проф. Петит, който добавя, че се радва, че е приел насериозно наблюденията на археолога любител.