Трима от работещите в болница "Шейново" са с дисциплинарни наказания заради случая с разменените новородени, които все още не са при биологичните си родители. Това са началникът на неонатологията, старшата акушерка и дежурният лекар. Те са били санкционирани още преди излизането вчера на резултатите от доклада на "Медицински надзор", според които в болницата е липсал контрол на различни нива .

Това съобщи сутринта във вторник изпълнителният директор на „Шейново” д-р Румен Велев. 

"Докладът не беше изненада за нас. Голяма част от нещата, отразени в него, съвпаднаха с изводите от нашата вътрешна проверка. Трима души установихме, че са виновни за размяната на бебетата. Наложени са им дисциплинарни наказания още в петък преди да получим доклада на „Медициснки одит”.  Наказани са старшата акушерка на неонатологията, началникът на неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата”, посочи той. 

Старшата акушерка е освободена от заемания пост и е понижена в длъжност, уточни Велев.

"Ние преразгледахме всички наши протоколи и стандартни процедури, които имаме за пътя на бебето от неговото раждане до изписването му. Започнахме да ги преработваме не защото имаме пропуски, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма възможност за пропуск и грешка. освен това направихме две промени, които вече изпълняваме и касаят изписването на бебетата”, добави директорът. В болницата щели да се стремят и родилките да прекарват възможно от най-рано и най-много време с децата си, което било най-сигурният начин да се избегнат грешки.

Д-р Велев обясни, че са направените промени са свързани с изписването на бебетата. Едната предвижда в стандартния фиш за изписване, освен акушерката, която предава бебето, да се разписва още един служител на болницата. Другата засяга майките.

„Сега караме майките да написват собственоръчно номера на гривничката на бебето под този документ, който е официален“, посочи директорът на болницата. По този начин имаме контрол и от страна на родителите, добави той.

В "Шейново" се въвежда и електронен достъп на работното място, ще бъдат монтирани нови камери в помещението, в което се изписват бебета.

Разбра се още и че Велев бил готов да поеме отговорност винаги и че тази отговорност е един морален акт. Но...

„Въпросът е дали аз съм допринесъл със своите действия и съм допуснал да се стигне до този случай. За момента не виждам такава причини”, добави директорът.

С двете майки на разменените бебета той не е разгововарял, само с адвокатите им. Засега нямал информация, че някоя от двете засегнати страни смята да съди болницата.

„Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата и това, което се случва с доверието между нас и нашите пациенти. Ако ние не успеем да преодолеем бързо случилото се, това ще бъде катастрофално”, обяви директорът.