Докато в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ухажва лидера на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, в Пловдив общинските съветници от ДБ и граждани излязоха на протести с плакати: "ГЕРБ + Гергов - неочаквано добра комбинация".

Поводът - епилогът на един 16-годишен процес, в чието начало бизнесменът Георги Гергов бе допуснат в Пловдивския панаир (и в Стария Пловдив), а в края му се очаква да стане владелец, придобивайки пълен контрол с 79.36% от акциите на "Международен панаир-Пловдив". Законно. А заедно с контрола вървят и 352 декара край бреговете на Марица, за които гражданите на Пловдив се опасяват, че ще се превърнат в строителна площадка. Гергов обещава срещу това 2% от акциите и 6 декара за изграждане на опера.

На 19 декември 2022 се гласува решение, с което Пловдив прие община Варна да апортира дела си от 29% в Панаира в дружеството на Гергов "Пълдин туринвест". За това решение, което дава пълния контрол на Георги Гергов, тогава гласуваха съветници от ГЕРБ, БСП, ДПС и част от БЗНС "Александър Стамболийски". Насроченото за днес, 9 януари, извънредно заседание на общинския съвет в Пловдив, чиято цел бе да отмени приетото в края на 2022 година решение, се отложи. Отложено беше и първото подобно насрочено заседание - на 3 януари. И днес, както и на 3 януари, в залата нямаше кворум заради отсъствието на групите на ГЕРБ и "Автентична лява БСП", известна като "БСП-то на Гергов". За днес е насрочено и общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" с предложение за увеличение на капитала чрез апорта на акциите на община Варна.

Прости схеми със "свои хора"

Тези схеми не изискват особен интелект или бизнес нюх. Единственото условие е да са под ръка хора на определени позиции в държавата и съдебната система, чиито копчета да бъдат натискани, за да получи бизнесменът държавния актив, който си е поръчал. В сила е и за приватизацията, и за обществените поръчки, и за инхаус процедурите. Затова в България думата олигарх се употребява по-често за национално отговорните родни капиталисти, отколкото думите бизнесмен и предприемач.

В неочаквано добрата комбинация в Пловдив не е само ГЕРБ, но и БСП, както и няколко кмета. Списъкът започва с бившия син депутат Иван Чомаков, който през 1999 става кмет на Пловдив като кандидат от СДС. Да припомним, че в последните години от неговото управление БСП (като част от тройната коалиция) държеше Министерството на икономиката, принципал на Пловдивския панаир. При Чомаков "Пълдин туринвест" е създадено като публично-частно партньорство между общината и Гергов - 75% на 25%, но по-късно с увеличение на капитала той придобива мажоритарен дял. В "Пълдин туринвест" са най-хубавите къщи от Стария Пловдив. По-късно Гергов покани Чомаков за шеф на телевизия "Евроком", която купи през 2008. А на някогашната зам.-министърка на икономиката в кабинета "Станишев" - Корнелия Нинова, Георги Гергов помогна да спечели председателското място в БСП.

Година на местни избори

Планираните за есента местни избори са катализатор за граждански протести. На тях "Демократична България" и "Продължаваме промяната" (ПП) са основните конкуренти на ГЕРБ, които ще оспорят монопола ѝ в големите областни центрове. Тази битка не предполага партньорство на ниво изпълнителна власт - каквато и кооперативност да демонстрират ГЕРБ за създаване на правителство с третия мандат. Репутационните щети ще са за ДБ и ПП, докато ГЕРБ ще се отърват невредими. За партията на Бойко Борисов влиянието в местната власт е основна цел и ще се стреми с всички сили и средства да запази колкото може повече.

Случаят с Пловдивския панаир е знаков. Ако тройната коалиция развърза ръцете на държавата за Пловдивския панаир, ГЕРБ не остана по-назад. През 2016 година второто правителство на Борисов прехвърли на общините Пловдив и Варна безвъзмездно собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Община Пловдив получи 20.63% от капитала, а Варна - 29%, които по-късно, по инициатива на кмета Иван Портних (ГЕРБ), реши да прехвърли на дружеството на Гергов. Това се случи, въпреки че Борисов се отметна и поиска общините да върнат акциите, а същото реши и общинският съвет на Варна през 2017. Но решението от 2017 така и не бе изпълнено, а на 10 декември 2021 варненските общински съветници взеха друго решение - да прехвърлят дела на Гергов.

Сега пловдивчани излизат на протест с искания: "Не подарявайте панаира на Георги Гергов". Но истината е, че той е подарен отдавна, макар и да бе в забранителния списък за приватизация, без ползи за държавата.

Служебното правителство на Стефан Янев с три писма - от 26 октомври, 8 декември и 10 декември 2021 - се опита да спре скритата приватизация, настоявайки да се изпълни решението на общинския съвет във Варна от 2 май 2017 и да бъдат върнати на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив". По-късно и вицепремиерът в редовния кабинет Корнелия Нинова поиска същото - защото двамата с Гергов са в конфликт от години, а преди две години БСП изключи бизнесмена от редиците си. Междувременно Върховният административен съд реши, че Георги Гергов трябва да получи акциите на община Варна.

Създаден при Стамболов, харизан на руски консул

Пловдивското изложение, един от символите на Пловдив, е плод на усилията на правителството на Стефан Стамболов с решение, взето преди 130 години. На Стамболов - участник в Съединението, противник на политиката на царска Русия, строител на следосвобожденска България - е кръстен площадът пред пловдивското кметство, където гражданите протестираха срещу подаряването на Панаира на почетния руски консул Гергов.

Предложението на "Демократична България" е Пловдивският панаир да стане паметник на културата, за да бъде съхранен. Но процедурите за класификация на Националния институт за недвижимо културно наследство са дълги. Някои тютюневи складове в Пловдив не ги дочакаха - сполетяха ги багерите.

Какво получиха общинските бюджети заради щедростта си към Гергов? Дивиденти, инвестиции във варненската "дупка", за да се превърне в ЦУМ с подземен музей и прочие? Дивиденти няма, дупката, сделката за която бе одобрена с гласовете на съветниците от ГЕРБ и ДПС, си е дупка.

Сега ГЕРБ твърдят, че са узрели за решения за борба с корупцията, а Борисов призовава за някакъв обществен договор между партиите. А какво мислят олигарсите?

***
*Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче Веле