Министър-председателят на Чехия Петр Фиала се подписа лично на оръдието на модернизиран танк Т-72, който страната му изпрати във военна помощ на Украйна и разпространи снимката в Туитър.

"На смелите защитници на Украйна", написа Фиала.

"Написах кратко съобщение до смелите украински защитници за танка Т-72, ​​който ще отиде в Украйна. Вярвам, че украинците ще победят в борбата си с руския агресор", поясни Фиала в социалната мрежа.

Чехия наред със Словакия и Полша е сред страните в НАТО, които снабдяват Украйна с танкове от своите резерви на военна техника от времената на Варшавския договор. Те я заменят постепенно с аналогична по натовски стандарт.

Украйна може да използва тази техника веднага, тъй като тя е същата, с която е въоръжена нейната армия и украинските военни не се нуждаят от допълнително обучение, за да я използват. 

Киев обаче отдавна настоява, че за да изгони руските окупатори му трябват западни танкове и самолети, които големите държави в НАТО още се въздържат да изпратят, аргументирайки се главно с технически пречки. 

В очевидна крачка към обрат в тази политика обаче през изминалата седмица Франция, САЩ и Германия обещаха на Украйна десетки бронирани бойни машини на пехотата, които могат да унищожават танкове. 

Появиха се и медийни съобщения, че тези страни разглеждат и възможността да дадат на Украйна танкове западно производство.

България взе решение да изпрати военна помощ на Украйна десет месеца след началото на войната. Министерството на отбраната даде да се разбере, че тя ще включва главно боеприпаси, но не и бронирана техника, като главният аргумент за това е да не се нарушават отбранителните способности на страната. 

Ред военни експерти обаче смятат, че ако помогне на Украйна с остаряващото си въоръжение от съветски тип, страната ни може бързо и на достъпни цени да го замени със западно по механизмите, създадени в ЕС и НАТО.

В същото време днес руското министерство на отбраната обяви новата бойна техника, която руските въоръжени сили се очаква да получат през тази година, предаде ТАСС. То включва увеличаването на доставките на хиперзвуковите ракетни комплекси "Кинжал" и "Циркон", четири подводници и 12 надводни кораба, 22 пускови установки с междуконтинентални балистични ракети "Ярс", "Сармат" и "Авангард", един подводен крайцер от проекта "Борей - А", три стратегичски бомбардировача Ту-160.

Съобщението е очевидна демонстрация на военни мускули на фона на затегналата се война в Украйна и опит да бъде окуражена руската публика, повечето от половината от която вече иска мирни преговори вместо водене на войната до победен край според независимия социологически център "Левада", обявен от Москва за "чуждестранен агент".