България продължава да пропуска възможности да превъоръжи армията си със съвременна бронирана техника по стандартите на НАТО. 

За това ни подсеща (за кой ли път?) днешната новина, че Франция се е съгласила да изпрати на Украйна бойни машини от вида “убийци на танкове”, които тя постепенно подменя с по-нови модели. 

Ясно е обаче, че със способностите си, показани в реални бойни условия триосните бронирани А Ем Икс-10 Ер Се биха могли да модернизират не само украинските, но и българските въоръжени сили на достъпна за страната ни цена.

Те могат да служат за разузнаване, за водене на бой, за огнева поддръжка. Със 105-милиметровото си оръдие и две картечници (12,7 мм и 7,62 мм) А Ем Икс-10 Ер Се превъзхожда по огнева мощ и функционалност съветския си аналог БРДМ-2, (с 14,5 мм и 7,62 мм картечници), който още е на въоръжение в Българската армия (74 единици според публичната информация). Френската машина съперничи успешно дори на американските разузнавателно-патрулни машини М1117 "Гардиън", от които България има 17  бройки. При това А Ам Икс-10 Ер Се са издържали изпитите на войните в Залива, Афганистан и във френската операция "Сервал" в Мали.

Френската корпорация ЖИАТ е произвела всичко 457 броя от А Ем Икс-10 Ер Се от 80-те години на миналия век до днес. Във френските въоръжени сили са 247 от тях. От 2021 година Франция постепенно ги подменя с по-модерни машини от същия тип - Е Бе Ер Се “Жагюар”. Тя, очевидно ще пласира част от своите А Ем Икс-и в Украйна и те ще ѝ бъдат платени от фондовете за военна помощ, заделени от САЩ и ЕС, които пък, както е известно, в крайна сметка ще се попълват не от бюджетите на държавите на ЕС и НАТО, а от блокираните руски авоари зад граница. Т.е. кандидатката за членство в НАТО Украйна вече започва да се въоръжава по натовски стандарти с парите на санкционираните руски олигарси. 

Но не само Франция подменя днешната си бронетехника. Това прави и Белгия (от която преди време България се сдоби фрегати за военноморските си сили). Тя подменя своите 59 бронирани разузнавателно-дозорни машини “Пандур” (австрийски), 218 бронетранспортьора "Динго" (германски) и 138 бойни машини на пехотата “Пираня” (произведени от швейцарския филиал на “Дженерал дайнамикс”) с най-новите френски “Жагюар” и “Грифон”. Не е известно къде Белгия смята да пласира досегашната си бронирана техника, но и тя многократно превъзхожда във всяко отношение съветските си аналози на въоръжение в Българската армия.

Германия, която от тежките си въоръжения даде на Украйна противовъздушни системи и гаубици, упорито отказваше да прати най-реномираното от конвенционалните си оръжия - танковете “Леопард-2”, за които Киев настоява отдавна. Но днес вицеканцлерът Роберт Хабек намекна, че и това може да се промени.

"Няма да спрем доставките на оръжие за Украйна... Винаги ще съобразяваме нашите доставки с нуждите на бойното поле", каза Хабек.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви по-рано тази седмица, че води преговори с държавите членки за увеличаване на отбранителните им разходи до приетата преди девет години цел от 2 на сто от БВП и че ред държави членки настояват тази цел да стане минимална. За миналата година българските разходи за отбрана са 1,67 на сто от БВП. Очевидно е, че няма да ни се размине увеличаването им до 2 на сто до крайния срок за това - 2024 г. Въпросът е как страната ни да получи най-много срещу увеличението.

България, както и останалите членки на НАТО, получиха от Украйна списъци на видовете бойна техника, от които украинските въоръжени сили се нуждаят. Полша, Чехия, Словакия откликнаха веднага. Те изпратиха например свои стари танкове от съветски образец Т-72 на Киев и в замяна получиха германски “Леопард-2” и американски М1 “Ейбрамс”.

България пропусна този шанс с ирационалния аргумент “да не бъде въвлечена във войната”. И след като с девет месеца закъснение българският парламент се съгласи да изпрати поне боеприпаси на Украйна, президентът Румен Радев, главният противник на военната помощ за Киев, заедно БСП и “Възраждане”, продължава да бави изпълнението на решението.

Апропо, част от бойните машини на пехотата, които Белгия днес подменя (MOWAG Piranha) са от тип, който стигна до финалната фаза на проваления търг за избор на нова бойна машина на пехотата при последното правителство на ГЕРБ. Вероятно на втора ръка цената им би била доста по-конкурентоспособна и съвсем приемлива, ако ги получим срещу БТР-и МТЛБ-та и БМП-та, които Украйна все още с благодарност би приела от България. 

“Явно правителството не е поставено под действен парламентарен контрол, ежеседмично за изпълнение на решението от ноември за оказване на военна помощ на Украйна, договаряне на заместваща техника от съюзниците и засилване на капацитета на многонационални сили на НАТО у нас за преодоляване на хроничните дефицити в отбраната ни при бушуваща страшна война и сериозен мигрантски натиск”, коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите му може би е време към комисията по отбрана парламентът да създаде временна аналитична група от журналисти и военни експерти, “които да следят и оценяват загубите от бездействието на правителството, за да му се търси отговорност”. Според Шаламанов групата трябва да остане да действа към администрацията на парламента и след разпускането му до избиране на нов и до промяна на решението на парламента.

“Само за 2022 година България натрупа толкова грешки и пропуски в отбраната, колкото за предните 12 години и това се отразява на състоянието на отбранителните ни способности по суша, въздух, море и в кибер пространството на фона на войната в Украйна и процесите в другите страни на алианса. Изоставането 2015-2020 бе голямо, но сега то се увеличи още повече. Време е за промяна”,  каза Шаламанов.

Ето как реагира в туитър на новината за френските бронирани машини за Украйна бившият външен министър Соломон Паси: 

Ако нещата продължават да се развиват както досега, не бива да се учудваме в обозримото бъдеще да се окаже, че кандидатката за членство в НАТО Украйна е въоръжена по натовски стандарт, а държавата членка България - по съветски, дори не - по съвременен руски.