Решенията на ТЕЛК ще важат до новото явяване на комисия за преосвидетелстване. 

Такава промяна в Закона за хората с уврежданията приеха депутатите единодушно в сряда на първо четене.

Изменението е мотивирано с множеството жалби на ощетени хора с увреждания заради изтекли срокове на техните решения на ТЕЛК и съществено забавяне от средно шест месеца на новите.

По сега действащите правила, освен в случаите, когато решението на ТЕЛК не е безсрочно, то се дава за няколко години и изчита на определена дата. До тази дата се предполага, че човекът с увреждания трябва да е минал през лекарска комисия и да е получил ново решение, и така да няма прекъсване в средствата, които получава. През последната година обаче поради редица причини - и заради пандемията, и заради недостиг на лекари в тези комисии, проблеми с начина на организирането им и т. н., има все по-големи забавяния и в редица случаи хора с увреждания са лишени от пенсия и различни форми на социално подпомагане в продължение на месеци.

Предложението за промяната дойде от омбудсмана Диана Ковачева след поредица от сигнали, получени в администрацията ѝ. Днес със 184 гласа депутатите гласуваха единодушно "за" промените в Закона, които бяха внесени от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители въз основа на насоките на омбудсмана.

Сачева отбеляза в зала, че след изтичането на експертното решение се спират пенсиите за инвалидност, добавките към пенсията и тези за чужда помощ по Кодекса за социално осигуряване, както и месечната финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания. Освен това в този период хората са лишени и от други права, добави депутатката - ползваната от тях лична помощ, данъчни облекчения, преференциални карти за ползване на транспорт, освобождаване от заплащане на винетен стикер и др.

С измененията се разрешава и друг проблем, свързан със случаите, в които се отменя експертното решение от НЕЛК и се чака второ ново произнасяне. Така за периода до новото произнасяне гражданите няма да остават без отпусканата им до този момент подкрепа, а в случаите, в които има промяна в процентите, определени от ТЕЛК, гражданите няма да се налага да връщат средствата, които са получили в този период.

По време на дебатите принципна подкрепа изразиха от БСП, ДБ, ПП.

"В системата на ТЕЛК има огромни, натрупани проблеми и то не само с времето за произнасяне на експертните решения, броят на хората, които получават решения, стига почти 700 хиляди", коментира Искрен Арабаджиев от ПП и посочи, че работата често е неефективна. "Ние, като народни представители, трябва да вземем инициативата и да започнем истинска реформа в системата."

Вчера хора с увреждания протестираха пред Министерството на здравеопазването с по-широк кръг искания, свързани с ангажиментите на държавата.