"Скритата приватизация" на Пловдивкия панаир от Георги Гергов се отлага. Засега.

Вписваснето на апорта на варненските акции в палатата в Търговския регистър е било спряно. Въпреки дружните усилия на ГЕРБ, БСП и ДПС да се създаде правен нонсенс, от който може да се възползва Гергов. И въпреки отсъствието на кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Гергов вече държи 50,3% от капитала на "Пълдин туринвест". Община Варна има 28,9 на сто, като още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на миналата година да прехвърли своите акции в "Пълдин туринвест". Т.е. "Пълдин" би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2%. Срещу това се противопоставят общинските съветници от "Демократична България", които до последно вчера настояваха кметът на ГЕРБ Здравко Димитров да обжалва последното решение на общото събрание на "Пълдин", но кметът не реагира.

На последното си заседание за 2022 г. общинският съвет (ОбС) прие правен абсурд. На него се очакваше общинарите да приемат блокиращо решение след последното заседание на общото събрание на дружеството, инспирирано от Гергов, идентично на това от 24 ноември. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от БСП, ДПС, БЗНС и ключовото - отметналата се от публичните си ангажименти за защита на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съвет в точка първа не даде съгласие за апорта на акции, но пък във втора упълномощи представителя на общината да го подкрепи на общото събрание на акционерите. И за капак бе възложено в точка трета на кмета да го атакува в съда.

Последваха два опита в новата година за заседания ОбС, инициирани от ДБ, за ревизия на решението за точка втора - и двете провалени заради липса на кворум, след като не се явиха местните парламентаристи от ГЕРБ и БСП. От партията на Бойко Борисов се мотивираха с това, че има решение на ОбС, а кметът така и така ще обжалва. Както и че темата с панаира била предизборна.

Обжалвал ли е кметът изобщо обаче засега остава неясно. Но пък от ДБ го издирваха - за да не изпусне крайния срок.

В крайна сметка длъжностното лице се е позовавало на точка първа от решението на ОбС от края на миналата година - че волята на Съвета е да не се дава съгласие за апорта (въпреки точка втора) и вписването на "волята на Гергов" не е осъществено, обяви съветничката от ДБ в Града под тепетата и основен двигател на битката Веселина Александрова.

А къде е Здравко Димитров?