Частните дарения за българското МВР да бъдат прекратени или силно ограничени, като същевременно бъдат публикувани имената на дарителите и естеството и стойността на всяко дарение.

Това гласи една от препоръките в огласената днес пета оценка за напредъка на България в предотвратяването на корупцията и за насърчаване на почтеността на висшите държавни служители и правоохранителните власти, предаде БТА. Докладът е изготвен от ГРЕКО – Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа (СЕ).

(Виж ТУК неофициалния превод на български.)

Служителите на МВР трябва да преминават редовни проверки за почтеност, като едновременно с това им се осигурят справедливо кариерно развитие и достойно заплащане, се казва в документа.

От ГРЕКО препоръчват също България да въведе правила за несъвместимост и проучване по показатели за почтеност при наемането на съветници на служителите на висши държавни длъжности. Информацията за имената, функциите и възнагражденията на членовете на политическите кабинети, привлечени към висши държавни длъжности, трябва да се опреснява и да бъде достъпна онлайн.

Препоръчва се също да се прави редовна оценка за почтеността на висшите държавни служители и да се изготвят правила за тяхното поведение с ясни наказания за нарушения. Очаква се страната ни да въведе яснота за взаимодействието между Националния съвет по антикорупционни политики и Комисията за борба с корупцията или нейните правоприемници, както и съответните им задачи. Подборът и назначаването на всички служители в Комисията за борба с корупцията трябва да се основава на заслуги и прозрачност и да изключва неправомерно политическо влияние.

Според доклада е необходимо висшите държавни служители у нас да преминават обучение по въпросите за почтеността. Необходимо е също така да бъде подобрено предоставянето на обществена информация, както и да бъдат спазвани сроковете за обществени консултации по подготвяни нови законопроекти.

Друга препоръка е да бъдат установени правила за контактите на висшите държавни служители с лобисти, които се стремят да повлияят на законодателната и друга дейност на правителството,. А имената на лобистите и темите на разговорите с тях също следва да бъдат публикувани. Изтъкната е необходимостта вътрешните инспекторати да могат да действат независимо, за да бъдат ефективни.

В доклада се препоръчва също да се осигури възможност за задълбочена проверка на имуществените декларации на висшите държавни служители.