Германия най-накрая изрази готовност да предостави свръхмодерните танкове "Леопард" на Украйна...стига американците първи да предоставят своите "Ейбрамс". Това искане на Шолц бе силно разкритикувано от военни експерти. Те сочат, че множество европейски държави разполагат с "Леопард" и те биха могли да координират доставките и ремонта на танковете, докато при "Ейбрамс" този процес би бил много по-бавен.

Позицията на Берлин по казуса с танковете предизвиква търкания с Вашингтон. Шефът на Пентагона Лойд Остин пристигна в четвъртък в Германия, където се срещна с новия министър на отбраната Борис Писториус. Основна тема на разговора им са доставките на танкове, за които Киев настоява, че се нуждае в следващата фаза от контраофанзивата си. 

Американският натиск върху Германия има своето обяснение. САЩ искрено вярват в способностите на Украйна не само да изтласка Русия от окупираните след 24 февруари 2022 г., но и да си върне Крим. 

Националната служба за охрана (НСО) е свалила охраната на бившия министър-председател Кирил Петков. Причината - отпаднала необходимост, т.е. липса на заплаха за лицето. Неофициално от ПП питат каква точно заплаха грози лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че той неизменно ходи с охрана.

Правната комисия прие на първо четене промени в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. 12 депутати гласуваха "за", 1 "против", а 8 се въздържаха. С промените се въвежда механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници.

И този ден не мина без редовните заплахи на "рашисти" с ядрена война. Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който цяла година размахваше пръст на Вашингтон, Париж и Варшава и ги плашеше с "искандъри", "калибри" и какво ли още не, напомни на Запада, че Русия е ядрена държава. И като такава е невъзможно да загуби конвенционална война.

Но иначе всичко със "специалната военна операция" върви по план.