Японският премиер Фумио Кишида обеща в понеделник да предприеме спешни стъпки за справяне с намаляващата раждаемост, като каза, че една от най-застаряващите страни в света ще се пребори с проблема "сега или никога", предаде Ройтерс.

През последните години Токио се опитва да насърчи народа да има повече деца с обещания за парични бонуси и по-добри обезщетения, но държавата остава едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете.

Миналата година за първи път откакто се правят подобни измервания ражданията в Япония паднаха под 800 000 - преломен момент, който настъпи осем години по-рано от правителствените прогнози.

Това най-вероятно ще ускори по-нататъшният спад на населението в страната, в която средната възраст е 49 години - най-високата в света след Монако.

В реч при откриването на тазгодишната парламентарна сесия Кишида обяви, че нацията е на ръба, отвъд, които не би могла "да поддържа обществените си функции".

"Сега или никога, когато става дума за политики по отношение на раждаемостта и отглеждането на деца – това е въпрос, който просто не търпи повече отлагане", отбеляза той.

Кишида каза, че до юни ще представи планове за удвояване на бюджета на политиките, свързани с децата, и че през април ще бъде създадена нова правителствена агенция за децата и семействата.

Япония е третата най-скъпа страна в световен мащаб по отглеждане на дете, според YuWa Population Research. Пред нея са единствено Китай и Южна Корея - държави, в които също се наблюдава стряскащо свиване на населението.

Миналата седмица Китай съобщи, че населението му през 2022 г. е намаляло - за първи път от 60 години насам.