„Нямам информация, че България и Румъния не сътрудничат във връщането на бежанци. Напротив – те сътрудничат много добре във всички важни аспекти на миграцията.“

Така отговори на въпрос на Клуб Z еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя даде изявление за медиите заедно с Мари Юрич – координатор на ЕС за връщането на бежанците. Те говореха за оперативната стратегия на Брюксел за ускорено връщане.

Въпросът ни бе дали няма опасения, че България и Румъния няма да бъдат склонни да сътрудничат в тази сфера, ако продължат да бъдат държавни извън Шенгенското споразумение за свободно пътуване. Вчера австрийският канвцлер Карл Нехамер заяви при посещението си у нас, че Шенген не работи. Съшевременно гостът похвали България за усилията в защитата на границата си с Турция.

„И България, и Румъния принадлежат на Шенген. Мисля, че това е напълно ясно. Ние сме го казвали неведнъж в нашите оценки, мисии за установяване на факти. Има широка подкрепа сред страните членки. ЕК представи свои съобщения по въпроса, включително през ноември. Те наистина са готови да влязат в Шенген. Няма за какво да се чака“, каза Йохансон.

За приемането в Шенген обаче е необходимо пълно единодушие сред страните членки (Съвета) на ЕС. А Австрия и Нидерландия са против влизането на България.

Всяка година в ЕС има решения за връщане на 300 000 мигранти, но се изпълняват едва 70 000 от тях, изтъкна Илва Йохансон.

През 2022 г. в Съюза се е наблюдавало нарастване на нерегламентираната миграция. „Фронтекс“ – агенцията за охрана на външните граници, е успяла да открие 330 000 такива случаи. Огромна част от тях не се нуждаят от международна защита и трябва да бъдат върнати в страните по произход, категорична бе Йохансон. Много от тях обаче са подали молби за убежище, въпреки че нямат право на него.

„Това поставя системите за даване на убежище, нашите процедури и капацитет за прием на огромен натиск. Подадените молби за убежище през миналата година са 924 000. Това е почти три пъти повече от броя на нелегалните бежанци и показва, че имаме сериозно предизвикателство, с което трябва да се справим заедно“, посочи еврокомисарят.

Проблемът е, че връщането на бежанците все още не се възприема като обща задача и споделена отговорност, смята Мари Юрич. Тя допълни, че трябва да се създаде обща система за тази цел.

„Необходими са ни точни данни за връщането, които ще помогнат на нашите политици и за оперативната ни работа“, каза координаторът на ЕС за връщането.