Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като преди това разгневи Турция с подобен акт и в Стокхолм, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Палудан запали екземпляр на Корана пред джамия в Копенхаген, където събралите се мюсюлмани запазиха самообладание, докато той размахваше пред тях материали, обиждащи пророка Мохамед, отбелязва телевизията.

Проявата бе извършена в края на петъчната молитва на място близо до бензиностанция, което полицията бе отцепила. Религиозните водачи са посъветвали вярващите да не се поддават на провокацията и бързо да се отдалечат от района.

Датската полиция предприе строги мерки за сигурност около джамията.

По-рано днес турското външно министерство повика посланика на Дания, като настоя за отмяна на разрешението за демонстрацията. 

Расмус Палудан, крайнодесен активист, който има датско и шведско гражданство, разгневи Турция, като организира подобен протест с изгаряне на Корана и в Швеция на 21 януари. Той се закани пред шведския вестник "Афтонбладет", че ще повтаря протеста пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО. 

Протести се организираха днес в няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население срещу оскверняването на Корана от крайнодесни шведски и нидерландски активисти, предаде Асошиейтед прес.

Протестите се проведоха в Пакистан, Ирак и Ливан. Те приключиха без прояви на насилие. В пакистанската столица Исламабад полицията попречи на някои от протестиращите да се насочат към посолството на Швеция. В Бейрут около 200 разгневени протестиращи изгориха флаговете на Швеция и Нидерландия пред джамията "Мохамед Ал-Амин", известна със своя син купол и намираща се на централен площад в града.

По-рано този месец крайнодесен активист получи разрешение от полицията да организира протест пред турското посолство в Стокхолм, където той изгори Корана. Няколко дни по-късно Едвин Вагенсвелд, лидер на крайнодясното движение "Пегида", разкъса копие на Корана близо до нидерландския парламент и го стъпка с краката си. Тези прояви разгневиха милиони мюсюлмани по света и породиха протести.

Шведски представители подчертаха, че свободата на изразяване е утвърдена от шведската конституция и дава правото на хората да изразяват свободно своите убеждения публично, но все пак подстрекателството към насилие или езикът на омразата не са позволени. Демонстрантите са длъжни да поискат разрешение от полицията, за да проведат своите акции. Полицията може да отхвърли подобни искания само по определени причини, като например риск за обществената сигурност.

Запитан дали свободата на словото означава обиждане на религиозните убеждения на другите, влиятелният иракски шиитски лидер Муктада Садр заяви: "Защо тогава горенето на знамето на гейовете не означава свобода на словото?". А после той допълни, че изгарянето на Корана "ще предизвика Божия гняв". Същевременно стотици поддръжници на Садр се събраха днес пред джамия в Багдад, размахвайки гневно екземпляри от Корана.

БТА