Израел стои зад среднощната атака с дронове срещу военен завод в иранския град Исхафан, докато Вашингтон и Йерусалим търсят нови начини за ограничаване на ядрените амбиции на Техеран, както и да дестабилизират военното сътрудничество между ислямската република и Русия, обяснили пред "Уолстрийт джърнъл" американски служители и хора, запознати с операцията.

Ирански официални лица казаха, че противовъздушната отбрана на страната е отразила опит за нападение от три малки квадрокоптера, насочени към фабрика за боеприпаси в град Исфахан, точно до обект, принадлежащ на Центъра за космически изследвания на Иран, който е санкциониран от САЩ заради провеждането на програма по разработване на балистични ракети.

Иран твърди, че неговата противовъздушна отбрана е свалила един от безпилотните самолети, докато другите два са експлодирали над склада, причинявайки леки щети на покрива.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян нарече взрива страхлив удар.

"Подобни действия не могат да повлияят на решимостта и намерението на нашите експерти за мирен ядрен напредък", каза той, според правителствената новинарска служба PadDolat.

Израелската армия отказа коментар.

Ударът бележи първата известна атака, извършена от Израел при новото крайнодясно коалиционно правителство, водено от премиера Бенямин Нетаняху. В предишните си мандати като премиер (2009 - 2021 г.) той даде "зелена светлина" на поредица от смели операции в ислямската република.

"Уолстрийт джърнъл" уточнява, че една от целите на съвместните политики на Америка и Израел спрямо Иран е да се ограничи военното сътрудничество между Техеран и Москва, което би имало пряко отражение върху войната в Украйна. Директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс направи необявено пътуване до Израел миналата седмица, за да обсъди Иран и други регионални въпроси, според хора, запознати с посещението му. Държавният секретар Антъни Блинкен трябва да пристигне в Израел в понеделник.

Миналата седмица САЩ и Израел проведоха най-голямото си съвместно военно учение, включващо повече от 7500 военнослужещи от двете страни и поредица от сценарии за тестване на способността им да неутрализират системи за противовъздушна отбрана и да зареждат реактивни самолети - и двете биха жуку ключови елементи при голям военен удар срещу Иран.

Високопоставен генерал на Израел казал пред "Уолстрийт джърнъл" миналата седмица, че Израел и САЩ се готвят за най-лошото. Генерал Херци Халеви, началник-щаб на израелските отбранителни сили, обяснил, че военните учения са изпратили "много ясно послание до Иран".

Усилията на президента Байдън да възроди ядреното споразумение с Иран са в застой, но САЩ все още не са разработили алтернатива. Нетаняху настоява САЩ да заемат по-твърда позиция срещу Иран. В същото време Америка оказва натиск върху Израел да направи повече, за да помогне на Украйна във войната й с Русия, особено сега, когато Техеран предоставя на руската армия стотици дронове. Израел отхвърли натиска да изпрати на украинците военна помощ, която руски политици предупредиха, че ще застраши отношенията на Йерусалим с Москва.

Русия и Израел имат дългогодишно споразумение, което позволи на израелските военни самолети многократно да нанасят удари по ирански цели в Сирия, където Москва осигурява противовъздушна отбрана на президента Башар Асад. Израел се притеснява, че открита подкрепа за Украйна може да застраши способността му да нанася удари по ирански цели в Сирия.

Не се очаква новото правителство на Нетаняху да предложи на Украйна пряка военна подкрепа. Но е възможно да продължи да нанася тайни удари срещу ядрената и военната програма на Иран, които както отбеляза в "Туитър" военният експерт на "Уолстрийт джърнъл" Ярослав Трофимов "са много по-важни от 14 танка" (закачка с обещанието на Германия да изпрати на Украйна само 14 основни бойни танка "Леопард 2").

"Експлозивна нощ в Иран", написа пък в социалната мрежа Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна. "(Украйна) ви предупреди".