"Коалиция на нежелаещите" да приемат механизъм за разследване на главния прокурор. Така министърът на правосъдието Крум Зарков определя парламентарните сили, възпрепятващи приемането на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) като все намират повод да го забавят.

В три точки Зарков коментира защитните тези на тази коалиция, а именно - че внесеният от него проект е писан "на коляно", че е внесен късно за разглеждане в парламента и затова сега няма време за приемането му, че е бил затрупан от други подобни проекти. И обобщава:

"Тези осем загубени дни можеха да са достатъчни за приемане на внесения на 30 декември законопроект."

"Но има начин всичко това да се избегне стига достатъчен брой народни представители да се разграничат от "коалицията на нежелаещите" и да направят така, че идната (тази) седмица законът да стане факт. Защото невъзможно няма.", написа Зарков във фейсбук профила си вчера.

Как стоят нещата с времето? Просто е - няма време. Ако президентът Румен Радев в действиителност разпусне 48-ото Народно сърание на 3 февруари, т.е. този петък. 

Шанс поправките в НПК да минат и на второ четене, има само, ако председателят на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ) насрочи за днес заседание на комисията, на което да бъдат обединени всички проекти за поправки в НПК в един доклад. А утре, когато парламентът ще заседава извънредно, да се поиска тридневен срок, максимално краткият според правилника на НС, за внасяне на предложения между двете четения. Ако залата гласува със "за", то в петък, преди президентския указ, НПК може да бъде подложен на гласуване и съответно да бъде окончателно или приет, или отхвърлен.

Заседание на правната комисия, насрочено за днес обаче няма. Въпреки че в петък от ГЕРБ коментираха неофициално, че комисията ще се събере в понеделник.

Членове на "правна" коментираха пред Клуб Z днес, че Радомир Чолаков свиква заседанието утре. Т.е. един ден няма да достигне за гласуването на НПК (ако срокът бъде съкратен на три дни, а президентът разпусне НС на 3 февруари).

Други комисии обаче ще заседават днес, показва справка на сайта на НС. Събират се деппутатите от комисията по регионална политика и от комисията по икономическа политика и иновации.

Осем дни

Иначе да, точно осем дни забавиха окончателното приемане на механизма за контрол на главния прокурор. Водещият проект е на Министерския съвет (при общо пет по темата), внесен на 30 декември след съгласуване с европейските партньори, минал през задължителното за проектите на МС близо едномесечно обществено обсъждане, както и през редица обсъждания със засегнатото съсловие. Неофициално по него имаше съгласие с ГЕРБ да бъде приет. Така, на 11 януари, във водещата комисия по правни въпроси лично се яви председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ), за да приветства депутатите и гостите (дори от дипломатическия корпус) и да им пожелае успех в начинанието.

Начинанието обаче "катастрофира" след шест часа изслушване на становища, в т.ч. на прокуратурата (в лицето на директора на Националната следствена служба и заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов). Стана ясно, че и самият Гешев иска да се изкаже по НПК, но в този ден бе в командировка в Турция. Така председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) не подложи проекта на гласуване за първо четене. Вместо това бе решено да бъде чут главният прокурор идната седмица. Против бяха само депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Датата вече е 19 януари и Гешев вече е в комисия, за да се изкаже (за пореден път) по механизма. Гласуване се проведе, като този път от ГЕРБ подкрепиха проекта, който иначе определят като противоконституционен. 

Миналата седмица бе "тройно критична" за НПК, заложен в дневния ред за гласуване на първо четене - но не в сряда, а в четвъртък. В четвъртък пък от първа, бе преместен като трета точка, като преди това депутатите надълго обсъждаха изменения в Закона за съдебната власт и зависимостта на следствието от главния прокурор. Дебатите по Кодекса започнаха чак след 15 ч. Три часа по-късно обаче председателстващият заседанието Йордан Цонев (ДПС) обяви проверка на кворума и разпусна заседанието, след като се регистрираха едва 76 народни представители. 

От групата на ГЕРБ се регистрираха двама (от общо 67), От тази на "Продължаваме промяната" 25 души (от 53), от ДПС - един (при 36 народни представители), от "Възраждане" 21 (при 27), от БСП 12 (от 24), от ДБ 11 (при 20), от "Български възход" трима (от 12). В зала бе единственият независим депутат - Явор Божанков.

Депутатите на ГЕРБ и ДПС бяха в зала, но умишлено не се регистрираха. Голяма част от липсващите народни избраници от ПП и ДБ пък бяха в комисията за електронното управление, председателствана от Калина Константинова (ПП), на която се изслушваха представители на "Телус" относно модерацията във фейсбук. Самата комисия нямаше изобщо право да заседава - тъй като правилникът не разрешава заседания по време на пленарното такова. Заседанието й започна в една от почивките, но не приключи или не бе отложено с края й.

Така гледането на НПК продължи на следващия ден, в петък, като проектът на Зарков и още няколко минаха.