През януари САЩ предложили на Киев и Москва сделка "мир срещу земя", твърди днес швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитирайки двама високопоставени германски източници. Те настояват, че Вашингтон се опитал да изкуши Русия със "земя", заемаща около 20% от територията на Украйна - приблизително размерът на Донбас. И двете страни отказали да преговарят. Дни по-късно Байдън обяви доставката на 31 танка "Ейбрамс".

Песимизмът е обхванал високите етажи на американската власт - четирима представители на Пентагона дали секретен брифинг пред комисия на Конгреса, в който обяснили, че Украйна няма да може да си върне окупирания от Русия Крим с военна сила в близкото бъдеще, предава "Политико". В Крим има десетки хиляди руски войници и плътна протовивъздушна отбрана. Намиращата се там руска пехота се е окопала и укрепила на фронт от стотици километри.

Молдова може да се окаже "следващата Украйна". Това става ясно от интервю на руския външен министър Сергей Лавров, в което той критикува президентката Мая Санду заради стремежите ѝ да вкара страната си в НАТО. Може би за Кремъл само един геноцид не е достатъчен.

Участието на главния прокурор Иван Гешев в т.нар. Национална молитвена закуска в САЩ вместо протоколна "сухоежбина", става все по-интересно всеки ден. Или по-точно - участието му в съвсем друго събитие във Вашингтон. Заедно с крайно любопитна фигура от българския политически живот. 

Идват нови избори, но не и за ръководство на БСП. Оставката на Корнелия Нинова няма да бъде обсъждана на предстоящия конгрес на партията, въпреки потресаващите резултати на последния парламентарен вот. За сметка на това непослушните другари могат да бъдат изключени.